Ook de gemeente vindt dat de nieuwbouw van zorgcentrum Olmenhof aan de Landtong er moet komen. Eigenaar Woonzorg Nederland wil het huidige pand, dat ooit zorgcentrum was, slopen en vervangen. Zorgverlener Brentano wil er 120 eenheden voor verpleeghuiszorg huren.

Over de plannen is eerst met de buurt gepraat. De laatste jaren was het gebouw, na een tijd leeg te hebben gestaan, in gebruik bij jongeren, de Voedselbank en eeen buurtrestaurant.

Verpleeghuis

Het is noodzakelijk dat er een nieuw verpleeghuis komt, vindt de gemeente. Daarom werkt zij graag mee aan een haalbaarheidsonderzoek, gericht op de plannen van Olmenhof er een ‘toekomstbestendige’ zorglocatie van te maken.

Het initiatief levert een belangrijke bijdrage aan de vastgestelde behoefte aan intramurale zorgwoningen in Amstelveen, vinden B en W.  Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) geeft de noodzaak toe, alsmede dat nieuwbouw een ‘logische stap’ is. Maar het ruimtelijke proces, totdat de eerste paal de grond in kan, kan volgens haar wel tijd kosten. De gemeente zegt nu dat zij zelf vroeg met buurtbewoners te praten, die overigens de plannen hebben bijgesteld. De resultaten van de participatie, via twee bijeenkomsten, zijn verwerkt in het voorstel van woonzorg. De buurtbewoners krijgen nu een brief van de gemeente.

Groen licht

Floor Gordon: “Gezien de grote urgentie zorgwoningen te realiseren geven wij nu groen licht voor de haalbaarheidsfase. Om snelheid in het proces te behouden wordt de gemeenteraad tijdens deze fase betrokken bij de uitwerking van de plannen.”

Woonzorg komt nu met een schetsplan; op basis daarvan start zij een haalbaarheidsonderzoek, waarin er onder andere gekeken wordt naar bouwvolume en ontwerp, parkeerplekken, duurzaamheid en inpassing in de omgeving. Overigens was er onlangs een raadsgesprek, waarin de jongeren die er nu nog wonen vroegen dat te blijven doen, desnoods samen met Oekraïense vluchtelingen. Op basis van de leegstandswet kunnen kamers niet langer dan tien jaar aan woningzoekenden worden verhuurd, de tijd die voor het oude Olmenhof in april eindigt. Maar de gemeente onderzoekt of er dan de opvang Oekraïners in kan. Dat onderzoek staat volgens de gemeente los van dat voor een projectnota, die ‘ruimtelijke uitgangspunten’ bevat en waarbij opnieuw omwonenden worden betrokken.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.