Misschien stemt deze keer niet alleen de SP tegen de gemeentelijke programmabegroting voor volgend jaar. Overigens zullen de tegenstemmende fracties verschillende argumenten hanteren, die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Het CDA komt met een ‘tegenbegroting’, waarbij de OZB-verhoging niet nodig is.

De SP daarentegen zegt al jarenlang dat die Onroerende Zaak Belasting (OZB) omhoog moet en stemde tegen de programmabegroting, omdat daarin het gemeentelijke beleid openbaar wordt, dat het hare niet is.

Verkeerde volgorde

Maar nu komen er mogelijk méér tegenstemmers. Het bezwaar van CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann is dat het college van B en W, gesteund door de coalitie, eerst alle (ook incidentele) uitgaven berekende en daarna keek hoeveel die kostten. Gevolg: Er moest acht miljoen uit de spaarpot van de gemeente komen. “Die kan zo niet doorgaan,” constateerde Siegmann woensdag, in het raadsdebat over de begroting. Het is de verkeerde volgorde volgens hem. Als de uitgaven binnen de perken bleven, was de OZB-verhoging niet nodig geweest, vindt het CDA.

VVD

Hij begrijpt ook niet waarom de VVD, altijd tegen verhoging van de woonlasten, nu door de knieën is gegaan als grootste fractie in de gemeenteraad. Volgens Siegmann gebeurt dat onder meer om de parkeergarage in het oude dorp te financieren. Het CDA is tegen die garage. Daarin vindt zij overigens diverse fracties aan haar zijde. De tegenbegroting van het CDA zal overigens zo goed als zeker die parkeergarage missen.

Niet nodig

Ook Emiel Sjaardema van 50Plus was woensdag tegen de OZB-verhoging. Die bedraagt volgens hem zestien procent. Hij vindt het zeer onredelijk voor vooral ouderen. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Het onredelijke daarvan vindt hij dat alleenstaanden net zoveel betalen als meerpersoonshuishoudens. Vooral voor ouderen, bij wie nu eenmaal veel alleenstaanden voorkomen, is Sjaardema daar tegen. De OZB-verhoging is volgens hem niet nodig en hij pleit voor een meer genuanceerde afvalstoffenheffing.

Inhuur

De inhuur van externen bij de ambtelijke organisatie, die kennelijk een groot verloop kent, baart diverse fracties zorgen. Dat de arbeidsmarkt onder druk staat wilde Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA) wel geloven, maar de daarmee samenhangende externe inhuur zit haar dwars. “In Amstelveen is er een grote uitstroom van medewerkers en moeten dure externen worden ingehuurd”, zei ze. “Naast de vraag of de constructie met ZZP’ers hier wenselijk is, de vraag of intern bekend is wat de oorzaak van dit verloop is en hoe wordt hierop geanticipeerd”, wilde zij weten. En ook of voor vertrekkende ambtenaren het concurrentie beding van toepassing is. Want sommige ambtenaren beginnen voor zichzelf en laten zich duur in het vervolg inhuren om hetzelfde werk te doen. Van Rietschoten:  “Tevens willen wij wederom aandacht vragen voor de digitale dienstverlening. Niet iedereen is digitaal vaardig en het zoeken op de gemeentelijke website is soms moeilijker dat een doolhof doorlopen. Graag vragen nogmaals om hier goed naar te blijven kijken. Want het bereiken van inwoners met 140 nationaliteiten is al een hele klus op zich.”

Coalitie

De tegenstemmen kunnen overigens niet inhouden dat heel het  bestaande huishoudboekje voor volgend jaar getorpedeerd wordt, want de meerderheid gaat akkoord. En de coalitie, waarop B en W steunen, is het natuurlijk roerend eens met de begroting. En die vormt op zich al een meerderheid in de gemeenteraad.

Commissies

Siegmann vond ook een voeren, waarvoor hij twee minuten kreeg, niet in verhouding staan tot de tweehonderd pagina’s die de begroting telt.  Vroeger waren er drie commissies – Burger en Samenleving (BS), Ruimte Wonen en Natuur (RWN) en Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) – waarin de gemeenteraad volop ruimte kreeg over bij de commissie behorende onderwerpen te debatteren. Dat ‘debat’ wordt tegenwoordig in één avond geperst, waarin voor elk van die vroegere commissies één uur is gepland. Dat is evenwel het nieuwe vergadersysteem, waarmee de gemeenteraad heeft ingestemd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.