Dat het CobrA Museum technisch failliet is en op weg naar een definitief faillissement werd zowel eerder door directeur Stephan van Raay als woensdagavond in de gemeenteraad door cultuurwethouder Herbert Raat tegen gesproken. Volgens hem liggen nu alle musea wegens corona aan het infuus. Dat is in strijd met ambtelijke rapporten, waarin wel werd gesproken over een structureel financieel probleem bij het Cobra Museum.

De kwestie kwam aan de orde bij de bespreking van het rapport door de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad over het subsidiebeleid, dat volgens de onderzoekers wel in orde is, maar zij vonden dat de gemeenteraad wel vaak voor voldongen feiten gesteld.

Vroeger stadium

Dat greep fractievoorzitter Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), die wel degelijk een structureel bij het museum ziet, aan om een motie in te dienen, met steun van SP, GroenLinks en ChristenUnie. Daarin wordt uitgesproken dat de raad in een zo vroeg mogelijk stadium geïnformeerd en geconsulteerd wil worden bij substantiële financiële problemen die de continuïteit raken van gesubsidieerde instellingen. De wethouder zei dat de gemeenteraad altijd de kaders vaststelt, waarbinnen geregeerd kan worden, maar Kootker leek daar niet zo zeker van.

Soms rijzen al na enkele maanden financiële problemen bij een instelling, B&W pogen die op te lossen en pas na een of twee jaar wordt de raad ermee geconfronteerd, zei Kootker daarentegen. In dat verband noemde hij het kennelijk in moeilijkheden verkerende Cobra Museum. Zijn motie kreeg alleen de steun van de mede-indieners.

Parallel

Kootker zag dat zijn motie en die van PvdA en Lijst Höcker eigenlijk parallel liepen, hoewel de laatste meer ging over een hoger maatschappelijk effect door samenwerking van de ontvangers van subsidie. PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer drong aan op een meer sturing van de gemeente op dat punt. Met alleen de SP tegen stemde de raad daarmee in.

Martin Kortekaas van GroenLinks zag zich wel degelijk keer op keer voor een voldongen feit geplaatst waar het om gesubsidieerde instellingen gaat. “Wij zitten hier als volksvertegenwoordigers”, zei hij. Over de informatieplicht van het college verschilden de politieke meningen. Degenen die vinden dat daaraan wordt voldaan menen dat Kootker c.s. wensen op de stoel van B&W te gaan zitten. Hun tegenstanders vinden dat daar geen sprake van is, maar zij willen wel graag op de hoogte blijven en kaders stellen voor uitgaven.

Vragen

En Kootker constateerde dat de gemeenteraad van de problemen bij Cobra niets wist zonder uitlekken van de kennelijk geheime ambtelijke informatie. Hij heeft daarover inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Veel wordt volgens Harmen van der Steenhoven niet openbaar, omdat B&W nu eenmaal moeten besturen. Veel kan niet openbaar worden, zei hij. Maar het staat raadsleden wel vrij in openbare vergaderingen B&W te bevragen, voegde hij er aan toe.

Volgens raadslid Jacqueline Höcker wordt aan de informatieplicht voldaan, maar zij wil meer gemeentelijke sturing op effect van de subsidies. Een probleem daarbij is, zei Veenboer, dat soms los van elkaar ambtenaren met subsidies bezig zijn op diverse terreinen. Dat moet worden samengebracht, vindt zij.

Volste vertrouwen

VVD-er Coumans zei dat de informatieplicht bij wet is geregeld, die in Amstelveen naar behoren plaats vindt en de motie van bbA overbodig was. “Ik heb het volste vertrouwen in dit college”, zei hij. Maar dat het niet altijd goed gaat met de informatie staat in het rapport van de Rekenkamer, zei Patrick Adriaans (SP). Maar Coumans had er vooral in gelezen dat de gemeente het subsidiebeleid goed op orde heeft.

Volgens Raat zijn de financiële problemen bij Platform C, waarover de gemeenteraad werd geïnformeerd, en die bij Cobra onvergelijkbaar. Al 25 jaar gaat € 1,2 miljoen naar het Cobra Museum. Bij die laatste speelt onder meer hoe men de komende kwart eeuw met die instelling omgaat, zei Raat.

Taalhuis

Zijn collega Marijn van Ballegooien zag veel in de motie over het najagen van maatschappelijk effect voor zijn sociale domein. Maar daar is men er al lang mee bezig, zei hij. Van Ballegooijen vond ook dat meer winst bis te halen uit samenwerking en het monitoren daarvan. Er wordt nu bijvoorbeeld samengewerkt door de bibliotheek en het Taalhuis, maar er kan naar zijn smaak veel meer.

5 REACTIES

  1. Goede bezig gemeente, het Cobra museum heeft vanaf dag 1 geld gekost, maar hoeveel, dat is een groot en goed bewaard probleem door de jaren heen, wethouder Raat geef eens eerlijk antwoord!

    • Dat is 1,2 miljoen per jaar plus de rest. Jarenlang hebben ze daar een commercieel en kunstdirecteur gehad en die zaten er niet voor een dubbeltje, terwijl de suppoosten waren. Entree is ook relatief duur en ze hadden vaak ook nog toeslagen bij bijzondere tentoonstellingen, terwijl de gemiddelde bezoeker 3 kwartier binnen was.
      Al deze zaken zijn gemakkelijk terug te vinden.

  2. Wat betreft financiële problemen en het jaarlijks een zeer grote hap nemen uit de subsidietaart bij het Cobra zou niets bekend zijn geweest bij de gemeenteraad!. Als dat waar is, dan is de raad horende doof en ziende blind geweest. Jaren geleden werden er al over dit onderwerp verschillende stukjes geschreven in de diverse gremia. Die subsidie werd toen afgedaan als zijnde een soort lening ( volstrekte flauwekul) , waarvan de garanties golden tot 2020.
    Nu moet Tom Poes (c.q. de coalitie/bestuur) zeker weer een nieuwe list ( lees smoes) verzinnen om dit veel te dure museum in stand te houden, dat tot nu toe elke Amstelvener €12,— per jaar heeft gekost en een verwaarloosbare uitstraling heeft naar het Stadshart .
    Ik geef toe soms hebben ze grote trekkers, maar over het algemeen is dat niet het geval en komt er slechts een exclusief groepje kunstminnaars.

    Samenwerking moet men altijd naar streven. Zo hebben diverse buurthuizen taalcafé’s, en gebruiken veel taalcoaches van het Taalhuis de buurthuizen ook om samen te komen. Ik haal expres de buurthuizen er even bij omdat er steeds meer geknepen wordt op deze instellingen in de wijken, want hier wordt zeer veel gedaan aan laagdrempelig onderwijs en beoefenen van cultuur door iedereen. De gemeente moet naar mijn mening prioriteiten in stellen. Dan maar geen Cobra en wel cultuur in de wijken of instellingen waar veel mensen gebruik van maken. De gemeente mag daar best een voortrekkersrol in spelen, maar dat doet zij niet . Zij laat alles aan het particulier initiatief over. Dat werkt prima in Elsrijk, maar niet niet in KKP.

  3. De winstcijfers van het Cobra Museum van de afgelopen 5 jaar.
    2015 + € 20.000,-
    2016 – € 456.000,-
    2017 – € 364.000,-
    2018 – € 462.000,-
    2019 – € 367.000,-

    Ultimo 2015 bedroeg het totaal aan ‘reserves en fondsen’ € 2.194.000,-.

    Ultimo 2019 bedroeg het totaal aan ‘reserves en fondsen’ € 316.000,-.

    Daarnaast staat er in 2019 een bedrag van € 415.000,- aan kortlopende schulden op de balans.

    Dan ook nog even de bezoekersaantallen:
    2015 63.900
    2016 54.800
    2017 40.000 (schatting)
    2018 39.700
    2019 42.000

    Je hoeft geen rekenwonder te zijn om hieruit af te leiden hoe het museum er voor staat zou ik denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.