Met de fracties van GroenLinks, ChristenUnie, SP en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) tegen ging de gemeenteraad er woensdag mee akkoord dat in het vervolg twee lokale omroepen ruim zestig mille subsidie krijgen. Beide hadden overigens meer dan het dubbele aangevraagd.

Met een door de tegenstanders ingediend amendement, dat voorzag in het vaststellen van criteria voor het subsidiëren van alleen het door het Commissariaat voor de Media (CvdM) als lokale omroep aangestelde RTV Amstelveen, keurden de andere fracties af.

‘Dit sluit alles’

Fel tegen het besluit toonde zich onder anderen raadslid Marina Casadei van de SP. Zij vond dat de criteria waarop de subsidie is gebaseerd, niet helder zijn. Volgens wethouder Rob Ellermeijer voldoet ook concurrent AAN!, die overigens geen licentie kreeg van het CvdM, daaraan. Maar Ewa Petiet van bbA zei fijntjes dat die voorwaarden in heel het voorstel van B&W niet voorkomen. “Wat hier gebeurt, slaat alles”, verzuchtte Casadei. Ze redeneerde dat RTVA door het CvdM is aangewezen als lokale omroep, waar Ellermeijer van meer af tegen was, zodat hij nu maar verder gaat met twee omroepen. “De feiten worden gemanipuleerd.”

Samenwerking

Ellermeijer wees er op dat AAN! samenwerkt met NH Media, waarmee overigens RTVA ooit een samenwerkingsovereenkomst had, en dat de raad dat als voorwaarde had vastgesteld. Door dik en dun kreeg hij steun van de coalitie en daarbij aansluitende fracties. Maar Casadei constateerde dat ‘leuk of niet’ RTVA nu eenmaal door het CvdM is aangewezen als de lokale omroep. Maar de criteria die dat orgaan er op nahoudt zijn niet die van de gemeente.

Geld genoeg

Sandra van Engelen van het CDA vond zelfs dat het CvdM niet meer in de discussie moet worden betrokken. “Het Commissariaat voor de Media is blijkbaar vloeken in de kern. Wij mogen er niet meer over praten”, zei Casadei. En Ilika Polderman (GroenLinks) constateerde dat de gemeente kennelijk geld genoeg heeft om twee omroepen te subsidiëren, waarbij zij ook opmerkte dat de op internet en sociale media aangewezen stichting AAN! het qua volgers niet haalt bij RTVA. Zij had in korte tijd op een van de sociale media, samen met haar fractiegenoot Stieneke Kruijer. Al meer volgers, zei ze. “Zouden ik en mijn fractiegenoot mevrouw Kruijer ook een omroep moeten beginnen gefocust op scocial media? En dan met een PBO en statuten een subsidieaanvraag indienen? Dat lijkt me toch niet de bedoeling. Daarom dienen we het amendement van de SP mede in, om de subsidie te koppelen aan de uitzendlicentie.”

Geen derde omroep

Raadslid Anne-Mieke van der Vet van de coalitiepartij D66 had de indruk dat men het voorstel van Ellermeijer vooruit komt. Ook zij wilde zich niet bij de conclusie van het CvdM neerleggen. En volgens raadslid Jacqueline Höcker van de naar haar genoemde partij (Lijst Höcker) kunnen er meer omroepen zijn. Wat Ellermeijer overigens de opmerking ontlokte dat nu niet iedereen die een omroep opricht even zestig mille van het raadhuis kan komen halen. Het blijft dus tot twee beperkt. Waarmee de derde omroep die zich inmiddels heeft gemeld dus een antwoord op zijn subsidieaanvraag heeft.

Tekentafel

De Pijper van de ChristenUnie zag in het voorstel van B&W geen visie. Hin was het ermee eens dat één omroep genoeg is voor Amstelveen. “De wethouder moet terug naar de tekentafel en wij moeten niet naar het verleden kijken”, zei hij. Ellermeijer herhaalde dat AAN! wel en RTVA niet aan de criteria voldoet, waarbij hij vooral de samenwerking met NH Media, waartoe de raad eerder besloot, noemde.

Dat de criteria voor subsidie wel eens duidelijk moeten worden omschreven was ook een amendement van bbA, maar de meerderheid van de raad was het raad niet mee eens. De tegenstanders van het voorstel-Ellermeijer wel. Voor de motie een adviesraad in te stellen om in het vervolg over subsidies te beslissen, kreeg AVA – behalve de coalitie – iedereen mee, behalve BBA en SP. Overigens stemde ook AVA voor de twee omroepen, maar fractievoorzitter Michel Becker vond wel dat de politiek zich in de toekomst buiten de media moet houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.