Er staan heel wat bouwprojecten voor degenen die een woning zoeken op stapel. Of zij zijn in ontwikkeling. Dat kregen de raadsleden woensdag tijdens een zogenoemd ’raadsgesprek’ te horen van een pas zich met de woningmarkt bemoeiende ambtenaar. Geregeld klonk daar ook het woord ‘betaalbaar’, maar niemand vertelde erbij hoeveel dat precies is. “Dat hangt van je portemonnee af”, zei een raadslid na afloop.

Hij bedoelt misschien dat Amstelveen primair de stad voor de welgestelden is.

Beleid

Ambtenaren maken plannen voor vier jaar, vertelde iemand van de gemeente. Dat betekent dus dat anderen dan bestuurders die maken, want politici worden telkens voor vier jaar gekozen en het is natuurlijk een utopie dan de politieke en ambtelijke perioden gelijk lopen. Als er dus een andere politieke wind gaat waaien, wil dat niet zeggen dat die ook op de woningmarkt betrekking heeft. Het is in wezen begrijpelijk dat, los van het stadsbestuur, ambtenaren regeren. Daarom heb je ook beleidsambtenaren. Het is tot op zekere hoogte begrijpelijk dat er een ambtelijke continuïteit bestaat tegenover de politieke waan van de dag.

Intussen is eigen van alles onzeker door de Haagse politiek en veranderingen in de markt. Maar er zijn al opgeleverde projecten, terwijl andere op dit moment worden uitgevoerd. “De huidige markt vraagt professionaliteit van de gemeente”, zei de woordvoerster, wat de vraag natuurlijk doet rijzen of die professie er in de afgelopen jaren dan niet was.

Grond

De gemeente kent intussen twee gradaties: Sommige woningen worden op eigen tanende grond gebouwd en voor andere (de meeste) hebben particuliere projectontwikkelaars die in handen. Overigens begint de participatie voor de bouwprojecten nu eerder, onder meer omdat nu pas aan het einde de zaak stuk loopt, omdat omwonenden naar de rechter stappen die vervolgens gehakt maakt van de gemeentelijke plannen, waarin veelal de dominantie van de projectontwikkelaar doorklonk.

Dat kan te maken hebben of de vele projecten wel financieel haalbaar zijn. De vraag voor de gemeente is natuurlijk ook in deze onzekere tijden, onder meer wegens kostenstijgingen: Waar kunnen we versnellen? Er zijn niet alleen al opgeleverde en in uitvoering zijnde projecten, maar ook nog ‘in ontwikkeling’ zijnde en een veelheid aan gemeentelijke plannen die onder ‘overig’ worden gerangschikt. Er waren bijvoorbeeld plannen voor Kronenburg (waar de gemeente 2500 studenten wilde huisvesten) en voor 3600 woningen in de Legmeer. De bezwaren van omwonenden werden tijdens het raadsgesprek nauwelijks of in het geheel niet genoemd, bijvoorbeeld die tegen de bouw van een woontoren aan de Ouderkerkerlaan, op de plek waar nu een tankstation staat. Voor de zogeheten ‘betaalbare’ woningen is de corporatie Eigen Haard kennelijk de grootste leverancier, maar raadslid Emiel Sjaardema van 50 Plus vroeg of er ook nog andere mogelijkheden zijn (bijvoorbeeld corporaties of particuliere eigenaren). Die zijn er wel, maar blijkbaar blijft Eigen Haard de gemeentelijke voorkeur houden.

1 REACTIE

 1. Wat is dat nu voor een “raadsgesprek”.
  Ik noem het meer een o. h- verhaal.
  Aan de ene kant is er een gillend gebrek aan woonruimte voor mensen in de soc sector en tot zo’n €1200,— die een huishouden willen voeren van 1 tot 4 personen en aan de andere kant is er een woonruimte-overschot in die sector. Er zijn namelijk zat oudere mensen die alleen of met zijn tweeën in een ruim huis wonen en willen downsizen, maar totaal geen zin hebben in een huurverhoging van 40 tot 50%. Dus die blijven lekker zitten waar ze zitten. Vele kopers kunnen hier ook niet komen met prijzen van een €500.000 plus voor een klein rijtjeshuis .
  Geen wonder dat vele mensen in de cruciale beroepen , zoals zorg, lagere dienstensector, onderwijs, politie enz. hier wegtrekken of niet eens komen en de tekorten hier in deze beroepen nog groter zijn dan elders.
  Het wordt eens tijd dat de politiek hier echt eens een beleid over gaat ontwikkelen die anders is als we de afgelopen jaren hebben mogen vernemen. Dus niet wat de VVD&D66 als maar hebben geroeptoeterd; doorstromen, doorstromen en nog eens doorstromen, want dit werkt niet. Dat heeft de praktijk wel uitgewezen.
  Daarom ga eens inzetten op ouderenwoningen, verzorgingshuizen 2.0 , instroom buitenlandse studenten verminderen door minder in het Engels les te geven ( waarom moeten wij studenten huisvesten , terwijl de universiteiten en hbo’s in Amsterdam ziiten?) , één universiteit verplaatsen naar een economisch minder florissante regio , long stay hostels voor expats, zelfbewoningsplicht tot 5 á 6 jaar.
  Kortom er zijn nog best mogelijkheden en ik weet ook wel dat de gemeente dat niet alleen kan doen maar ze kan wel in Den Haag aan de bel trekken.
  Maar ik krijg de indruk dat men alles maar op zijn beloop laat volgens de religie van de vrije markt. Nou, dat is niet zo. Het is altijd een mix.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.