Drie professionele kunstenaars beschilderen nu vijf zogeheten straatkasten. De gemeente zegt daarmee meer kleur in de wijk te willen brengen en kunst op een laagdrempelige manier bereikbaar maken.
Inwoners konden eerder saaie straatkasten van energie- of telefonieleveranciers nomineren via het participatieplatform Denk Mee en vervolgens stemmen op genomineerde kasten.
Tientallen
‘Professionele kunstenaars’ konden zich ook aanmelden. “Tientallen inwoners hebben meegedaan,” zegt wethouder Herbert Raat van kunst en cultuur. Overigens zijn ‘tientallen’ minder dan een pro mille van het aantal inwoners. Eén procent van hen is al 920. Maar Raat vindt het door weinigen getoonde enthousiasme ‘leuk om te zien’. Bij het nomineren van een straatkast, om daarop kunst los te laten, zijn ook ideeën aangedragen voor de invulling van het kunstwerk, zodat het in de buurt past.
Op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst is de gemeente aan de slag gegaan met de Amstelveense kunstenaars die zich hebben aangemeld. Raat: “In vijf verschillende wijken maken binnenkort drie kunstenaars van een saaie straatkast een kunstwerk.”
Locaties
De kunstwerken komen aan de Snelliuslaan in Keizer Karelpark, Catharina van de Clevelaan in Randwijck, Valreep in Waardhuizen, Vierlingsbeeklaan in Bovenkerk en Oostelijk Halfrond in Kostverloren. De kunstenaars die de meewerken zijn Gunnar Phobia (foto), Julia Dos Santos Baptista en Tom van der Horst.
Project Kunstkast
Naast dit initiatief van de gemeente is ook stichting Kunstkast bezig met het verfraaien van straatkasten in Amstelveen. De gemeente subsidieert die vrijwilligers, zodat zij op een laagdrempelige manier kunstkasten kunnen realiseren. Kunstenaars ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding.
De stad als podium
Beide initiatieven sluiten aan bij de Cultuuragenda 2020-2024 waarbij ‘de stad als podium’ het uitgangspunt is. Doel is om de stad als podium te gebruiken voor allerhande kunstvormen, waardoor kunst zichtbaar wordt voor alle Amstelveners zodat die op een laagdrempelige manier kunst en cultuur kunnen ervaren.