Vorig jaar is bij huurders van de vooral in Amsterdam en Amstelveen actieve corporatie Eigen Haard 598 keer bemiddeling van Beter Buren ingezet. De vrijwilligers van Beterburen bemiddelen tussen buren of buurtbewoners die overlast van elkaar ervaren en er samen niet uitkomen. In zo’n 70 procent van de gevallen is de bemiddeling succesvol.

Burenruzies zijn aan de orde van de dag. In Nederland worden jaarlijks 17.000 aanmeldingen gedaan bij de 83 procent van de gemeentes die buurtbemiddeling hebben. Eigen Haard werkt al jaren samen met de buurtbemiddelingsorganisatie. In 2018 waren er nog 368 bemiddelingen, vorig jaar dus bijna 600.

Laagdrempelige aanpak

Elise Sman, Manager Wijkontwikkeling & Leefbaarheid van EH over de inzet van Beter Buren: “Beterburen biedt bemiddeling en coaching. Doel is dat buren tenslotte zelf in gesprek gaan en blijven. En elkaar een beetje te leren kennen, wat vaak begrip voor de ander vergroot. De aanpak is laagdrempelig en werkt beter dan direct een formele melding bij de gemeente of de verhuurder. Lukt het Beterburen niet om met de buren de zaak op te lossen dan nemen wij zo’n zaak over. Dan zetten wij onze overlastinstrumenten in om de situatie op te lossen. We willen dat onze huurders prettig samenwonen in hun buurt want dat is de basis is voor leefbare wijken”.

Getrainde buurtbemiddelaars

De 270 goed getrainde buurtbemiddelaars staan klaar voor bewoners en het oplossen van hun  burenproblemen. Zij zijn door Beterburen geselecteerd, hebben een training buurtbemiddeling gevolgd, volgen nascholingen en doen dit belangeloos. De bemiddelaars komen altijd met z’n tweeën en luisteren onafhankelijk naar het verhaal van de buren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.