Eigenlijk ging het om de politieke legitimiteit van de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en andere regionale zgn. samenwerkingsverbanden. Raadsleden worstelen met de steeds toenemende de gemeentegrenzen overschrijdende onderwerpen enerzijds en hun taak als lokale volksvertegenwoordigers anderzijds. Zij bespraken het op til zijnde nieuwe beleid, dat wordt vastgelegd in de zogeheten MRA-agenda.

Maar aan die legitimiteit verandert niet zoveel. Daar was wijlen PvdA-raadslid Harry van den Bergh al bang voor.

Raadstafel

Er bestaat wel een raadstafel van de regio, waarin ook Amstelveen met één lid zit (Kees Noomen van de VVD), maar die beantwoordt natuurlijk niet aan de realiteit. Hoe kan een links bestuurd Amsterdam een toch rechts van het midden staand Amstelveen en al die andere gemeenten met hun politieke karakters in zo’n regioraad allemaal tot uiting komen?

‘Niet alles’

Het leidt al gauw tot gebabbel op niks af. De regio is een netwerk, bedacht eens de D66-fractievoorzitter in de Amstelveense gemeenteraad. Maar de vraag is dan hoe een netwerk beslissingen kan nemen. Het bestuur van MRA is dan ook een gezelschap van burgemeesters en wethouders. “De positie van Amsterdam mis wel belangrijk, maar die stad vertelt niet alles wat er in Amstelveen moet gebeuren”, zei de ambtenaar woensdag. Niet alles dus. Maar intussen wel veel en waarschijnlijk steeds meer. Er is een tienkoppig bestuur, onder voorzitterschap van Femke Halsema, waar uitsluitend burgemeesters, commissarissen va de Koning en wethouders in zitten en Amstelveen ontbreekt.

Gevoel

Een deel van de politiek heeft toch het gevoel dan van bovenaf alles wordt geregeld. Wethouders en gedeputeerden praten wel met elkaar, maar dat is volgens politici geen superdemocratie, al beweren ambtenaren het tegendeel. Kennelijk wordt de beroerde bestuurlijke status van de MRA breed gevoeld en is men op weg naar een MRA-agenda. Maar de vraag blijft of die in de structuur nis in de passen, bij een raadstafel die alleen adviezen geeft aan het bestuur en geen kaders vaststelt, afgezien van de democratische legitimiteit die hoe dan ook onder druk staat. Er werd, ook woensdag, desalniettemin meer invloed van de gemeenteraad verwacht. Maar de vraag is of die er ooit zal komen, al bestaan er wel weer subregio’s zoals Amstelland en de Meerlanden. Voorlopig kan Amstelveen zijn wensen en opvattingen vaststellen en doorgeven als uitgangspunten voor de nieuwe agenda. Maar ook dat gaat natuurlijk via de lokale coalitie, waarop het college van B&W berust. De MRA wil in elk geval de meest inventieve en beest opgeleide regio van Europa zijn, waar iedereen welkom is en met een hoge leef-kwaliteit. “Dat doen we door te investeren in een toekomstbestendige en evenwichtige metropool”, werd er woensdag gezegd. Maar moet het allemaal niet tastbaarder worden, vroeg raadslid Michel Becker van  Actief voor Amstelveen zich af. “En wat valt er te halen voor Amstelveen?”

Samenwerking

Volgens ambtenaren neemt de bestuurlijke samenwerking in de regio toe, maar niet alle raadsleden zijn in hun niet bindende adviserende rol daarvan overtuigd. Zij kunnen wel praten over de thema’s van de MRA, ook in deelregio’s, maar de vraag blijft of het effect heeft. “En ondersteun het lid van u aan de raadtafel”, klonk woensdag ambtelijk nog. Maar daarin is hij een van de velen.

2 REACTIES

  1. Toch niet democratisch te noemen dat enkel een VVD’er Amstelveen vertegenwoordigt. Ze zijn wel de grootste partij, maar het aantal politieke smaken is veel groter. Dit lijkt meer op een districtenstelsel met al zijn onzinnige elementen.

  2. In de MRA worden op een zeer ondoorzichtige wijze de belangen van met name het grootkapitaal gediend. Afschaffen dus, dit VVD-gezelschap van sigarenrokers en sherrydrinkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.