Raadslid Arjen Siegmann (foto), van de tot één zetel gehalveerde CDA-fractie in de gemeenteraad, is tegenstander van het nieuwe pensioenstelsel, dat minister Carola Schouten (CU) juist te vuur en te zwaard verdedigt. Siegmann is behalve hoogleraar christelijk-sociaal denken aan de VU ook medewerker van het wetenschappelijk bureau van zijn partij. “Een ramp”, noemde hij het stelsel tegen De Telegraaf. Volgens hem moeten CDA-senatoren in de Eerste Kamer de wet terugsturen.

Als zij dat niet doen maken zij volgens hem opnieuw een fout. Bij de invoering van het leenstelsel voor studenten en de kinderopvangtoeslag deden zij dat ook al, met een politiek schandaal als gevolg.

Herhaling

Ex-CDA-Tweede Kamerlid Piet Omzigt, enige Kamerlid dat er verstand van heeft, is ook fel tegenstander.  Overigens had het CDA van meet af aan grote moeite met hem en zette hem in het begin op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst. Volgens Siegmann staat het nieuwe pensioenstelsel haaks op alles waar het CDA voor staat en hij ziet er een doublure in van het leenstelsel en de schandalige toeslagenaffaire die Rutte III de kop kostte. Vlak voor de installatie van de nieuwe Eerste Kamer gaat de senaat over het pensioenstelsel stemmen en het zit er dik in dat het er door komt, vooral dankzij de steun van oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SGP.  In de nieuwe Eerste Kamer krijgt BBB de grootste fractie.

Risico

Hoewel de risico’s van het nieuwe pensioenstelsel, dat meebeweegt met de aandelenbeurs, groter zijn, zouden de resultaten volgens o.a. de FNV gemiddeld beter worden. “Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder vertrouwen is in ons pensioen”, zei Siegmann volgens de Telegraaf. Dat vertrouwen is volgens hem niet te herstellen met een heel nieuw stelsel en wordt nu een technocratische oplossing bedacht op basis van modellen.  Intussen lijkt het er niet op dat het CDA-smaldeel in de Eerste Kamer luistert naar het wetenschappelijk bureau van de eigen partij. Dat verzet zich tegen overheveling van 1500 miljard euro naar het nieuwe pensioencontract. Siegmann denkt dat daarmee de opgebouwde rechten worden aangetast en stappen burgers naar de rechter, wat een massa aan rechtszaken zal opleveren.

Zwak

Econoom Martin Visser zegt in een commentaar in het blad dat een enorm ingewikkeld stelsel, dat overigens vrijwel niemand begrijpt, ook de meeste pensioenadviseurs niet, het vertrouwen in het pensioen niet terug kan brengen.  “Het zwakste punt in de plannen is dat alle opgebouwde pensioenrechten in dat nieuwe contract worden gezet,” schrijft hij. “Daarbij weet niemand op hoeveel pensioen hij straks recht heeft. Gepensioneerden vrezen voor hun lopende pensioen, opgebouwd met jarenlange premiebetaling. Werkenden moeten maar zien welke rechten zij in de toekomst gaan krijgen. De omzetting wordt één grote herverdelingsoperatie met ongewisse uitkomst.”

3 REACTIES

  1. Jarenlang heeft die domme k*t landbouw beleid getraineerd wat mede tot de huidige crisissituatie heeft geleid. Nu worden de opgebouwde pensioenen van mensen zoals ik (+44jr) verkwanseld en overgeleverd aan de grillen van de beurs. Miljarden levert het op aan inhuur van bedrijven die dit moeten doen en straks vooral aan de beleggers, meest VVD dus. Rutte kan tevreden zijn, dat heeft ie ook weer binnen gehaald.

    • Uw pensioenpot werd al jaren belegd op de beurs. Dus daar is niets nieuws onder de horizon. Ook heeft elk individu een verschillend pensioen naar gelang zijn dienstverbanden en aantal jaren.

      Alleen bij het nieuwe is niets gegarandeerd, maar eigenlijk was dat bij het oude ook al . Hoe lang zijn wij niet of nauwelijks geïndexeerd, zeker 10 jaar. Daar hebben we toch een flinke achterstand opgelopen.

      Volgens mij schuilen de problemen in de transitie, geen garantie ( voor zover die al bestond), grilligheid van de beurs , want daar kan een heleboel mis gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.