De uitbreiding met een extra bad voor De Meerkamp kost ruim € 4,5 miljoen meer (€ 4.551.000) dan de ruim 12 miljoen euro die daarvoor eerder was gereserveerd. Het betekent dat de kosten met ruimschoots een derde zijn gestegen.

Dat schrijft sportwethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad, die er nog over moet beslissen. De coalitie, dus de meerderheid, stemt natuurlijk voor het extra bedrag.

Duurdere bouw

Deze meerkosten komen onder meer voort uit prijsstijgingen door inflatie en optimalisatie van het bouwprogramma met onder meer extra maatregelen voor verduurzaming en vervanging van verouderde installaties. Kennelijk hadden de plannenmakers eerder niet op die twee laatste gerekend.

Prioriteit

In 2021 besloot de gemeenteraad met extra zwemwater De Meerkamp uit te breiden om de wachtlijst voor zwemlessen te kunnen verkleinen. Daarvoor werd toen € 12.050.000 vrijgemaakt. Met name door maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne, zijn de kosten voor de ontwikkeling van het extra zwemwater opgelopen tot € 16.601.000, zegt de gemeente. Volgens Herbert Raat kiest het college van B en W ervoor de extra kosten voor te leggen aan de gemeenteraad, omdat de nood hoog is om de wachtlijst voor zwemlessen aan te pakken. “Prioriteit is de zwemveiligheid van Amstelveense kinderen. Ook de gemeenteraad heeft hierover haar zorgen geuit.

Het gaat om een serieus bedrag, maar nu op onze handen blijven zitten en het extra zwemwater uitstellen is onverantwoord”, vindt Raat. “Het is een van de belangrijkste voorzieningen in Amstelveen, waarvoor we onze verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Planning

Als er geen extra geld beschikbaar komt, kan de ontwikkeling van het extra zwembad bij De Meerkamp (nog) niet aanbesteed worden. Dit betekent verschuiving van de planning, waardoor realisatie in 2025 niet meer mogelijk is, zegt de gemeente.

Extra kosten

In 2021 heeft de gemeenteraad een totaalbedrag van € 21.575.000 vrijgemaakt voor extra zwemwater, inclusief voorbereidingskosten en kostendekkend (via huren) toe te voegen maatschappelijke functies: Denksportcentrum, Gezondheidscentrum en kantoren voor AmstelveenSport.

Omdat die twee centra niet doorgaan, houdt de gemeente dus van het gereserveerde bedrag geld over. Het totaalbedrag inclusief voorbereidingskosten en kantoren voor AmstelveenSport komt nu uit op ruim € 20 miljoen waarvan dus € 16,6 miljoen investeringskrediet voor extra zwemwater (was: € 12.050.000).

Foto: Directeur Heleen Ketwich Verschuur van AmstelveenSport en wethouder Herbert Raat

6 REACTIES

    • Dat wordt heus wel gecompenseerd door de huizenprijzen.

      Goed zwemonderwijs vind ik een basisvoorziening voor iedereen in deze waterrijke gemeente. Alleen vind ik wel dat omringende gemeentes hier wat aan mogen bijdragen aangezien ook hun kinderen hiervan gebruik maken en soms zelfs baden hebben gesloten.

  1. Werkt deze man wel, heeft een dagtaak om zich overal te laten fotograferen en daar krijg hij dan geld voor, die lach heeft hij vast van zijn vriend Rutte!

  2. Die kostenstijging is geen enkel probleem. Hoe duurder hoe beter. Dan kunnen de toegangsprijzen flink verhoogd worden, zodat alleen echte miljonairs zich nog een toegangskaartje voor het zwembad kunnen veroorloven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.