Als zij fors hogere uitgaven hebben voor energie kunnen niet op Uilenstede wonende  studenten, daarvoor compensatie van de gemeente krijgen via de bijzondere bijstand. Dat meldt wethouder Marijn van Ballegooijen.

“We hebben de voorwaarden versoepeld. Het gaat om een kleine groep”, zegt hij.

Nieuwe rijksregeling

De compensatie is bedoeld voor de werkelijke kostenstijging. Studenten op Uilenstede werden vorig jaar niet geconfronteerd met een hogere energierekening omdat verhuurder DUWO een contract had met een vast tarief. Sinds januari betalen ze wel een hoger maandbedrag, maar door een nieuwe rijksregeling voor blokverwarming verlaagt DUWO het bedrag in juli met terugwerkende kracht naar de oude situatie. Studenten op Uilenstede komen daarom niet in aanmerking voor bijzondere bijstand.

Studenten en energietoeslag

Wegens de vorig jaar plotseling gestegen energiekosten riep het Rijk de energietoeslag in het leven om huishoudens met een laag inkomen te ontzien. Daarbij vond het kabinet het aanvaardbaar dat studenten geen aanspraak konden maken op de regeling, omdat zij vaak klein wonen. Volgens het Rijk lag het risico van overcompensatie lag op de loer. Maat studenten konden wel aanspraak maken op bijzondere bijstand voor gestegen energiekosten, vond het Rijk.

Studievertraging

De gemeente volgt die richtlijn van het Rijk. Volgens Van Ballegooijen woont naar schatting 96 procent van de lokale studenten op Uilenstede en is niet meteen geconfronteerd met een hogere rekening. “Maar de kleine groep die niet op Uilenstede woont en wel een hogere energierekening kreeg willen we ondersteunen. Want financiële problemen kunnen leiden tot studievertraging en voortijdige uitval.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.