Acht grote prullenbakken heeft de gemeente geplaatst om schooljeugd van het Amstelveen College aan de Sportlaan er toe te bewegen minder zwerfvuil op haar zogenoemde ā€˜snoeprouteā€™ achter te laten. Dat is het traject tussen de school en de Coƶp supermarkt aan de Van der Hooplaan (gevestigd in de voormalige Volvo garage).

De niet van promotie gespeende Ā gemeentelijke actie is mede mogelijk dankzij een zwerfafvalvergoeding van o.a. de verpakkingsindustrie. Bewoners van vooral de Sportlaan en wijkbeheer klaagden over veel werfvuil. Dat bevindt zich vooral op de route De Meerkamp, Health City en het Amstelveen College richting de Coop aan de Van der Hooplaan.

Bureau

Volgens de gemeente hebben een betrokken buurtbewoner, het Amstelveen College, Coop, Health City, het zwembad en de Keep It Clean Day organisatie met elkaar gesproken. Er werd weer een bureau ingehuurd om de bijeenkomst te begeleiden. Dat bureau is volgens de gemeente in ā€˜gedragsveranderingā€™ gespecialiseerd.

Zwerfafvalgeld

Overigens lijkt de meeting weer buiten de media om te hebben plaats gevonden. Volgens wethouder Floor Gordon van Afvalbeheer en NME educatie (foto) is er met betrokkenen bekeken of de afvalbakken op de goede plaats staan en groot genoeg zijn. Vervolgens zijn de kleine blauwe prullenbakjes vervangen door de rode containers van 100 of 240 liter. ā€œDankzij de zwerfafvalgelden kunnen we ook educatieve projecten organiseren voor scholen en opruimacties zoals de Keep it Clean Dayā€, zegt Gordon.

Volgens haar houdt De Meerkamp ook zelf de omgeving schoon. Gordon: ā€œScholen en inwoners krijgen hesjes en prikkers voor schoonmaakacties. Niet alleen scholieren veroorzaken zwerfafval. Ook bezoekers van sportcomplexen laten op de parkeerplaats afval achter. Dat gedrag is lastig te veranderen.ā€

Vogels

Uit de geplaatste grotere prullenbakken in herkenbaar rood kunnen vogels minder goed afval pikken. Bovendien is op de hoek van de Sportlaan / Van der Hooplaan een extra grote container geplaatst. De gemeente bekijkt of de bushaltes bij de Coop netter ingericht kunnen worden. Volgens de ā€˜gedragsverandering specialistā€™ houdt een nette openbare ruimte ook de omgeving schoner, meldt de gemeente. Aan het Amstelveen College is intussen gevraagd leerlingen bewust te maken van het belang van een schone omgeving. Dat gaat de gemeente steunen.

3 REACTIES

  1. Ik weet niet hoe het nu is, maar vroeger bij mij op de middelbare school werden alle- de- te-laat- komers door de conciƫrge genoteerd en bij 3 x moesten ze een half uur vroeger komen en moesten ze in de omgeving alle zwerfvuil weghalen olv 1 van de conciƫrges . Was meestal dezelfde en de hele buurt kende hem , dus als ze klachten hadden konden ze dat gewoon bij hem melden. Hadden de dames en heren ergere overtredingen begaan ( vernielingen& winkeldiefstalletjes) mochten ze bij de rector komen die ze dan behoorlijk de pan uitveegde met hun ouders erbij.

  2. Waarom komen er in het snoep-, vreet- en drinkcentrum Stadshart niet zulke grote afvalbakken?!

    De huidige bakken zijn te klein en puilen vaak uit (de mensen willen best) en dan komt de rotzooi op straat en gaat daar zwerven. Vooral bij de Febo. Heeft die niet de plicht om zijn omgeving schoon te houden?

    Deze klacht is trouwens vele malen geuit door bewoners van het Stadshart, maar die tellen kennelijk niet mee.

    • Het Stadshart is ook een rook- en kauwgumcentrum. Van de liberalen mag al die troep gewoon op straat worden geflikkerd. Handhaven ho maar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.