Projectontwikkelaar Vorm wil toch niet de 172 woningen in de nieuwe wijk De Scheg Oost bouwen, omdat die er financieel niet uitkomt en de verkoop tegenvalt. Kopers blijken weinig interesse te hebben voor de overigens nog niet gebouwde huizen. Het bedrijf heeft de gemeente gevraagd de in februari afgegeven vergunning voor de bouw terug te nemen.

Door de hogere rente zijn hypotheken duurder en dat heeft invloed op de markt. Zeker in de hogere prijsklasse waarop de ontwikkelaar zich primair richt en waarover GroenLinks en Actief voor Amstelveen in de gemeenteraad zich al grote zorgen maakten.

Minimaal 7,5 ton

Ongeveer 120 koopwoningen zouden ruim € 750.000 tot twee miljoen euro kosten en de rest verhuurd worden voor € 1100 per maand. Normaal is dat bij het begin van de bouw van dure woningen al 70% verkocht is. Dat percentage wordt nu lang niet gehaald en van wachtlijsten is al helemaal geen sprake. B&W hebben de raad laten weten over het verzoek, dat nogal merkwaardig wordt genoemd, met de ontwikkelaar te praten.  Wethouder Floor Gordon vertelde onlangs dat in de hele wijk De Scheg – die uit een westelijk, een oostelijk en daartussen een midden gedeelte bestaat – twintig procent voor de middeldure huurwoningen is bestemd. Daar vallen de geplande huizen in het oostelijke deel dus niet onder.

Markt

De projectontwikkelaar voert de gewijzigde markt, waardoor potentiële kopers minder snel reageren, aan als reden voor zijn vraag aan de gemeente de bouwvergunning naar in de trekken. Overigens is dat door protesten van omwonenden de vergunning nog niet definitief. De wethouder wil nog steeds woningen in de Scheg Oost realiseren, maar zij liet zich in een raadsvergadering wel ontvallen dat in heel het bouwgebied de lokale overheid geen grond bezit. Er zijn honderden eigenaren daarvan. De meesten hebben hun grond verkocht aan o.a. Vastgoedplan Nederland, een bedrijf dat op zijn website zegt: “In de Scheg-Oost in Amstelveen hebben 642 beleggers rendement behaald”. En: “Dankzij onze werkwijze en onze visie hebben onze investeerders in de Scheg-Oost en de Scheg-Midden een mooi rendement behaald.” Doorverkoop aan de projectontwikkelaar maakte de grond dus duurder.

Het oostelijke deel was gepland als de eerste fase van De Scheg, laatste nieuwe wijk van Amstelveen in het uiterste zuiden van de gemeente, voorbij de Westwijk. Het is de bedoeling dat daar 1300 woningen komen, zowel grondgebonden als appartementen. Overigens gaan bouwplannen ook in andere gemeenten niet door, als gevolg van de sterk gestegen hypotheekkosten en de duurdere materialen.

6 REACTIES

  1. Misschien kan het gemeentebestuur op zoek naar een andere ontwikkelaar die daar wel dure huizen kan bouwen. Deze VVD-gemeente moet natuurlijk wel voor de rijke mensen blijven.

  2. Als er maar geen huizen komen voor gewone mensen. De VVD moet zorgen voor grote dure villa’s die alleen miljonairs zich kunnen veroorloven. Zo hoort dat in Amstelveen.

  3. Er staat in de tekst dat beleggers een mooi rendement hebben behaalt. Dit is absoluut niet het geval. Sterker nog, er moet nog uitbetaald worden. Op papier verkocht, maar pas de helft ontvangen. De beleggers vangen nu dus hun laatste deel niet.
    Zo,n gevalletje van te mooi om waar te zijn. Helaas is mijn overleden vader erin getrapt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.