De documentaire ‘Het Atelier – Een Portret van Hella’ gaat over de vrouw van cabaretier Freek de Jonge en draait, inclusief nagesprek met het echtpaar, dinsdag 9 mei (19.30 uur) in Cinema Amstelveen.

“Haar opmerkelijke creatieve veerkracht”, is volgens de bios het onderwerp van de film.

Traumatische ervaringen

Freek de Jonge gaf zijn vrouw Hella vorig jaar het mooiste verjaardagscadeau ooit: een bioscoopfilm over haar leven, waarin zij laat zien hoe ze traumatische ervaringen heeft ingeruild voor geluk en vrijheid. Om dit persoonlijk met de kijkers te delen, komt het echtpaar naar Amstelveen om na te praten met het publiek.

‘Het Atelier: Portret van Hella’ heet de documentaire over haar creatieve veerkracht dus. In de film voert Hella gesprekken met vrienden, haar vader Eil Asser en anderen. Echtgenoot Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en met Hella de opnames vormgegeven.

Oma

Het portret van oma Lientje, dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire die kracht. Gedurende tachtig minuten krijgt men er een beeld van hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een gevarieerd oeuvre.

Rietveld

Tijdens de lockdowns trok zij zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een eigen stijl met eigen verhalen. Dagelijkse wandelingen met haar man Freek en over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

Muziek op een thema van Darius Timmer: Hermien Deurloo, Lavinia Meijer, Kika Sprangers en Vincent de Lange.

 

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data van de overige films

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.