GroenLinks wil mensen uit de gevangenis houden, die een boete niet kunnen betalen. Daartoe overweegt fractie in de gemeenteraad een motie. Zij bracht het woensdag in het raadsdebat ter sprake bij de behandeling van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026.

“Het gaat niet om de mensen die niet willen, maar die niet kunnen betalen”, zegt raadslid Gert Jan Slump. Hij wil een lening van de gemeente voor de betrokkenen, die zij in de vorm van iets doen voor de gemeenschap terug betalen.

Geen schuldhulp

Volgens hem is dat beter dan de gevangenis, die dreigt bij het opleggen van een boete. Als die niet wordt betaald, dreigt vaak de cel. “Beter is hen iets voor de gemeenschap te laten doen, bijvoorbeeld in de vorm van een taak op zich te nemen”, zegt Slump. Hij denkt bijvoorbeeld aan degenen die een uitkering hebben of het minimale loon verdienen. “Als je bijvoorbeeld zesduizend euro moet betalen, maar dat absoluut niet kan, moet je nu de gevangenis in, wat de samenleving ook geld kost. Dit is geen vorm van schuldhulpverlening, maar een creatieve manier van daarmee omgaan. De mensen lossen hun lening keurig af, maar werken daarvoor.” Hij denkt bijvoorbeeld aan het werken voor maatschappelijke organisaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.