“Het spel is op de wagen”, zegt men nu de buurtschap De Zwarte Kat. De gemeente wilde op de plek van het voormalige gelijknamige café drie villa’s laten bouwen, maar de Raad van State (RVS) haalde daar een streep door in een door omwonenden aangespannen proces.

Wethouder Floor Gordon gaat nu maandag 6 februari met het bestuur van de Bewonerscommissie Buurtschap De Zware Kat praten. Twee jaar geleden gebeurde dat ook. Toen meldde Gordon volgens de bewonerscommissie dat de met de ontwikkelaar gesloten overeenkomst zo geheim was dat zelfs de gemeenteraad die niet mocht inzien en die ook niet via een WOB-verzoek was op te vragen.

Boete

De gemeente verwacht onder de door projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed in een zogenaamde ‘anterieure’ overeenkomst door het bedrijf vastgelegde boete uit te komen door een ontheffing aan de Provincie Noord-Holland te vragen. Door het aanvragen alleen al zou zij aan een inspanningsplicht voldoen (waaraan de boeteclausule was verbonden), is de redenering. Doorpakken, wil met nu in de buurtschap. “De gemeente moet nu echt alle kaarten op tafel gaan leggen.”

Dat er ontheffing wordt verleend, is trouwens twijfelachtig. Er moet daarvoor sprake zijn van maatschappelijk belang en men vraagt zich in De Zwarte Kat af of drie villa’s daaronder vallen. En of de gemeente niet eerder had moeten beseffen dat de provinciale verordening strijdig is met het bouwen van drie woningen in landelijk gebied.

Geheim

De buurtschap vindt overigens dat de overeenkomst met de projectontwikkelaar nooit gesloten had mogen worden. Die was trouwens zo geheim dat zelfs de gemeenteraad, toch theoretisch het ‘hoogste orgaan’ van de gemeente, er niets van mocht weten. Is die bewust gepasseerd? vraagt men zich nu bij de Bewonerscommissie af en wil men weten of B&W nu het boetekleed aandoen of ‘politiek gaan glibberen’. Men is bij De Zwarte Kat benieuwd of men dit geval iets gaat merken van een nieuwe bestuurscultuur.

Achterkamer

Intussen vraagt ChristenUnie-raadslid Henk Stoffels, die in dit geval samen optrekt met de fractie van GroenLinks, zich af of er geen overeenkomsten zijn met de geheimzinnigheid rond de herbestemming van het voormalige munitiedepot Nesserlaan aan Galjoen. Beide fracties willen dat het onderzocht wordt.

Herontwikkeling van het Galjoen was een zeer geheimzinnige zaak. Pers en burgers werden toen weggestuurd van de achterkamer die gemeenteraad heet en raadsleden, die werd voorgehouden dat de ontwikkelaar er ‘bokkedozen’ wilde neerzetten, stemden daarmee in, zonder te weten waar het eigenlijk over ging. Het was een CDA-burgerraadslid dat voor de media de zaak toen probeerde open te gooien door de opvatting dat eigenlijk die geheimzinnigheid nergens voor nodig was.

12 REACTIES

 1. Wat zet de gemeente zichzelf hier neer als een club van handjeklap, zeg en 💩hebbend aan openheid van bestuur. Deze kronkels stinken gewoon.

 2. Als het waar is dat wethouder Gordon (Democraten66) met een particuliere partij een overeenkomst heeft gesloten die zo geheim was dat zelfs de gemeenteraad die niet mocht inzien en die ook niet via een WOB-verzoek was op te vragen, dan moet de gemeenteraad haar aftreden eisen. Dit kan écht niet. Laat zien wie de baas is in onze gemeente.

 3. Eindelijk heeft D66-Amstelveen een stevige wethouder en dat is ook niet goed? Het wordt een beetje lastig als D66 zichzelf moet opgeven….

 4. Ook in een democratie is er niets tegen een sterke man of vrouw, maar die moet de regels van democratie en rechtsstaat wel respecteren. De WOB/WOO is er niet voor niets. Wie die saboteert, diskwalificeert zichzelf als democratisch en betrouwbaar bestuurder.

  De gemeenteraad laat met zich sollen en burgers staan helemaal buitenspel.

 5. Het woord “democratie” vindt zijn oorsprong in het Grieks. Het combineert twee kortere woorden: ‘demos’ wat betekent hele burger die in een bepaalde stadstaat woont en ‘kratos’ wat macht of heerschappij betekent.

  Men is het er algemeen over eens dat liberale democratieën gebaseerd zijn op vier belangrijke beginselen:

  Een geloof in het individu: omdat men gelooft dat het individu zowel moreel als rationeel is;
  Een geloof in rede en vooruitgang: gebaseerd op het geloof dat groei en ontwikkeling de natuurlijke toestand van de mensheid is en politiek de kunst van het compromis;

  Een geloof in een samenleving die consensueel is: gebaseerd op een verlangen naar orde en samenwerking in plaats van wanorde en conflict;

  Een geloof in gedeelde macht: gebaseerd op een vermoeden van geconcentreerde macht (door individuen, groepen of regeringen).

  Vooral met het laatste beginsel hebben sommige D66-ers problemen.

 6. Heerlijk, je brengt mij weer helemaal terug naar mijn gymnasium- en rechtenstudie van ruim 60 jaar geleden. Daarmee ook naar mijn twijfel aan alles wat stellig wordt beweerd. Met name gebruik van het begrip ‘geloof’ staat mij tegen, toch al maar zeker in dit verband.

  Het individu is m.i. geen geloof maar een feit. Rede en vooruitgang zijn evenmin een geloof maar respectievelijk middel cq methode en opvatting cq definitie. Tegenover groei staat neergang en einde, want groei is niet oneindig. Consensus is verstandig als men een gemeenschappelijk doel wil bereiken. Dat geldt ook voor gedeelde macht, immers een product van consensus.

  Wat je bedoelt met dat ‘vermoeden van geconcentreerde macht’ begrijp ik niet. Dat wethouder Gordon van Democraten66 liever eigenmachtig tewerkgaat, is wel duidelijk en in strijd met wat wezenlijk is in democratie.

 7. Een geloof in gedeelde macht – blijft een gedachte in dit geval, want ze willen eigenlijk D66 dictatuur. Dat probeer ik ook duidelijk te maken. Wat ze tegenwoordig doen, heeft niets met democratie. Überhaupt het word werd door de Grieken bedacht, maar ze zelf gingen ook valsspelen, dus het blijft een onbereikbare droom van veel mensen. Dat is namelijk het doel- laat de mensen in iets geloven dat ze nooit zullen bereiken.

 8. Complimenten voor de wijze waarop Amstelveenblog zich vastbijt in dit dossier. Het wordt inderdaad tijd dat er schoon schip gemaakt gaat worden en dat alle kaarten op tafel komen. Het gebied langs De Amstel is te mooi om dat te verkwanselen aan een projectontwikkelaar. De Dorpsraad Nes aan de Amstel hoopt dan oprecht dat de gemeente haar “tunnelvisie” loslaat en kiest voor een passende herinrichting van de grond waar nu het café De Zwarte Kat staat. In overleg met alle betrokkenen.

  • U noemt het het “tunnelvisie”. Ik noem het in de geest gewoon valsspelen door dat stukje grond tot stedelijk gebied te verklaren. En dat het “controlerend” orgaan de gemeenteraad daar in meegaat ook! Een stedelijk gebied van 3 huizen. Laat me niet lachen, als dit niet zo bedroevend was voor B&W en raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.