Aan het door die fractie aangehouden initiatiefvoorstel van Goed voor Amstelveen (GVA) voor de aanpak van cybercrime voor het Midden-en Kleinbedrijf (MKB), waar trouwens vrijwel de gehele oppositie tegen was, wijdt de partij nu opnieuw in aandacht. Ondernemers blijven kwetsbaar volgens fractievoorzitter Jacqueline Höcker (foto).

“Het zal je maar gebeuren dat al je bestanden zoals bankgegevens, omzet, klantenbestanden etc. versleuteld zijn of op straat komen te liggen met alle privacygegevens”, zegt zij.

IJmuiden

De ramp denkt zij plaatselijk de bestrijden door een meldpunt voor ondernemers die er door worden getroffen. In het Havengebied IJmuiden heeft men dat ook en dat nam zij graag als voorbeeld, wat haar op de tegenwerping kwam te staan dat het MKB in Amstelveen daarmee misschien niet te vergelijken is. Bovendien menen tegenstanders dat er al een landelijk cybercentrum van de politie is, waaraan mogelijk door het lokale meldpunt informatie  wordt onthouden. Maar in de gemeente Velsen, waartoe IJmuiden behoort, werken politie, ondernemers, gemeente en een gespecialiseerd bedrijf samen in een publiek-private rechtenstructuur, voert Höcker aan. Zij wil dat Amstelveen via een pilot het initiatief neemt om regionaal een 24/7 meldpunt te creëren.

Middenhoven

Via media heeft iedereen de vele gehackte instellingen en bedrijven kunnen volgen, vindt zij. “Het is niet de vraag of je gehackt wordt maar wanneer. Ondernemers hebben in het algemeen niet zoveel aandacht voor het risico dat men loopt, niet de kennis ook en al genoeg zorgen om zich in deze tijd staande te houden. Het is dan ook aan de overheid om vooruit te lopen, regeren is vooruitzien.”

Zij voerde woensdag in de gemeenteraad aan dat digitale criminaliteit is sinds 2019 met 122% is gestegen ten opzichte van de klassieke criminaliteit ( zoals woninginbraak) die met 42% gedaald is. Binnenkort voeren raadsleden een debat over de cybercriminaliteit. Tot zo lang houdt GVA, dat in een meldpunt de oplossing ziet, het voorstel aan. Het zou dan breder moeten werken dan alleen voor het MKB, geeft zij nu toe. Namelijk ook voor ouderen, zorg- en maatschappelijke instellingen, sport en culturele instellingen en de individuele inwoner. Höcker meldde dat vorig jaar vijftien procent van de Nederlanders kreeg te maken met digitale criminaliteit. “Dat is ongeveer zoveel als de hele wijk Middenhoven”, constateert ze. Zij wijst er ook op dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid oproept met lokale initiatieven te komen om ondernemers te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.