Op zaterdag 10 december is er een studiedag in het gebouw van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) aan Orion 19A. ’s Morgens om elf uur geeft Luc Amkreutz, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden en bijzonder hoogleraar Public Archaeology bij de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, een lezing over Doggerland.

De dag wordt georganiseerd door de AWN, de vereniging voor vrijwilligers in de archeologie, afdeling Amsterdam en omstreken. In het RMO was vorig jaar een tentoonstelling over Doggerland, die door Amkreutz was samengesteld. Website: http://www.awn-archeologie.nl/afdeling/amsterdam/

Bepalen

De toegang is voor leden van de VHA en de AWN gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De lezing duurt tot 12.00 uur, de studiedag – met een uitgebreid programma – tot 14.30 uur, waarna nog nagepraat kan worden onder een borrel. De studiedag gaat over het ‘Determineren van vondstmateriaal’. Daartoe is Luc Amkreutz bereid gevonden. Het vondstmateriaal is (in elk geval voor een deel) prehistorisch. Na de lezing over Doggerland is het mogelijk tussen 12.00 uur en 13.00 uur meegebrachte vondsten voor te leggen aan Luc Amkreutz.

Wat is Doggerland?
Voor onze kust ligt een immense verdwenen wereld: Doggerland. Waar nu de Noordzee is, was in de afgelopen miljoen jaar meestal land: Een weids rivierdal met de voorlopers van rivieren als de Rijn, Maas en Theems. Vroege mensachtigen bezochten volgens de organisatoren dit gebied al bijna een miljoen jaar geleden. In de ijstijden zou het een uitgestrekte steppe, met kuddes mammoeten, paarden en rendieren zijn geweest. “Het was het ook de leefomgeving van onze naaste verwant, de Neanderthaler. Na de laatste ijstijd ontdekte de moderne mens dit gebied. Het was er goed toeven in een weelderige omgeving met bossen en waterrijke moerassen. Maar het water bleef stijgen en achtduizend jaar geleden verdween Doggerland onder zee”, zegt de organisatie.

Programmering

Behalve de lezing over Doggerland (die dus om 11.00 uur negint) ziet het programma van de studiedag van de afdeling Amsterdam en omstreken van de AWN er als volgt uit: 10.00 uur: inloop; 10.30 uur: terugblik activiteiten 2022 en vooruitblik 2023 AWN, afdeling Amsterdam en omstreken; 11.00 uur: lezing Luc Amkreutz over Doggerland; 12.00 uur: pauze met koffie, thee, sap en kerststol en de mogelijkheid om vondsten te laten determineren (prehistorie) door Luc Amkreutz; 13.00 uur: korte lezing Ben Naardin over conische objecten; 13.30 uur: korte lezing Wim ’t Hart over grondonderzoek m.b.v. radar; 14.00 uur: korte lezing Paul Hoogers conflictarcheologie Eerste Wereldoorlog; 14.30 uur: borrel en napraten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.