In de raadsvergadering van woensdag gebruikte D66-fractievoorzittre Harmen van der Steenhoven het nog, om aan te tonen hoeveel belangstelling er is voor wonen in Amstelveen. Samen met andere raadsleden was hij er ’s morgens bij geweest om de woontoren ‘225’ te bekijken aan de Biesbosch 225, waar een kantoorgebouw heeft gestaan. Drie bewoners stelden namens ontwikkelaar Foruminvest en de gemeente hun deuren open, opdat de opgeleverde appartementen en voorzieningen te bezichtigen waren.

Binnen vier jaar is op de plek van een oud kantoorgebouw een duurzame woontoren gerealiseerd met 276 huurappartementen, waarvan 81% in de hoge en lage (elk ruim honderd) midden huur (huren rond 1000 euro), zei wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening). Er wonen dan ook voornamelijk starters op de woningmarkt.

Parkeren

“Dankzij de citydeal deelauto’s konden wij de parkeernorm omlaag brengen van 1,4 naar 0,7 auto’s per huishouden”. De meeste appartemensen bestaan overigens uit twee kamers die veertig tot ruim 57 vierkante meter beslaan. Een kwart van de beschikbare woonruimte behoort tot de vrije sector. Er zijn ook driekamer woningen, met 65 vierkante meter oppervlakte.

Tien auto’s

Ontwikkelaar Foruminvest stelt daartoe tien elektrische deelauto’s ter beschikking aan bewoners. Onder het pand is met de hulp van duikers een parkeergarage van drie lagen gebouwd. “Dat kostte ons een jaar bouwen en zo’n 10 miljoen euro”, zei directeur Aerjen Koeneman van Foruminvest. “We zien dat er ondanks de verlaagde parkeernorm meer dan een parkeerlaag leeg staat. We denken dat het komt doordat er voornamelijk jongeren en starters wonen die geen auto hebben en ook de nabijheid van goed openbaar vervoer speelt een rol.” Onder het gebouw zijn 550 fietsplekken. De tien deelauto’s, die ook door buurtbewoners kunnen worden gebruikt, komen van MyWheels.

Community-app

Er waren 8400 aanmeldingen voor de 276 instapklare appartementen met vloeren, gestucte wanden en keuken met apparatuur. Daar herinnerde Van der Steenhoven ’s avonds SP-raadslid Patrick Adriaans aan. De benodigde energie wordt opgewekt door warmte- en koudeopslag. Overigens is niet meer dan dertig procent van de bewoners uit Amstelveen afkomstig, geeft de gemeente toe. Zij maken allen gebruik van een community app, waardoor er onderling sociaal contact is. Op drukke tijdstippen zijn er huismeesters die hand- en spandiensten verrichten, meldt de gemeente.

Snel gerealiseerd

Volgens Floor Gordon was van meet af aan helder wat de gemeente en de ontwikkelaar voor ogen hadden. Ook heeft de laatste volgens haar goed contact met de buurt onderhouden op het moment dat de eerste plannen aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd.

Fotobijschrift: Raadsleden, een vertegenwoordiging van Foruminvest en projectleider Gertie Stienen van de gemeente (3e van links) poseren samen met wethouder Floor Gordon en Aerjen Koeneman van Foruminvest voor het nieuwe pand aan Biesbosch 225. Foto gemeente Amstelveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.