Mocht er, hoewel algemeen wordt aangenomen dat de aarde verder opwarmt, toch nog winterse gladheid komen door vorst en sneeuw, dan is de gemeente daar klaar voor, meldt zij. En zij heeft voor de komende vijf jaar een gladheidsbestrijdingsplan vastgesteld.

Hierin staat hoe en waar gladheid wordt voorkomen of bestreden tijdens het winterseizoen. Bijvoorbeeld wat de vaste strooiroutes en hoeveel strooizout en -wagens er zijn. alsmede met welke techniek de gladheid de komende winters te lijf wordt gegaan.

Winterseizoen

Wethouder Floor Gordon – die ook Duurzaamheid in haar portefeuille heeft – zegt trots te zijn op de mensen van de gladheidsbestrijding, die zich in elk winterseizoen inzetten om gladheid en ongelukken te voorkomen. “We evalueren ieder jaar hoe een winterseizoen verlopen is en doen waar nodig aanpassingen. Er is bijvoorbeeld een extra strooiwagen aangeschaft en er zijn afspraken gemaakt met een lokale aannemer die bij extreem weer met extra materieel helpt om de wegen zo snel mogelijk begaanbaar te maken.” Ook door middel van routebegeleiding zorgt de gemeente er voor dat de chauffeurs van de wagens weten waar gestrooid moet worden. De strooibreedtes worden automatisch aangepast. Dat is volgens Gordon duurzamer, minder belastend voor het milieu en veiliger voor onze mensen, die zo beter op de weg kunnen letten.

Voorkomen

De gemeente werkt met drie gladheidmeldsystemen die de temperatuur en de toestand van het wegdek meten. Daardoor weet men bijvoorbeeld of een weg nat, droog of zout is. Ook wordt gemeten of er nog voldoende restzout ligt, zodat een extra strooiactie uitgespaard kan worden. Het routebegeleidingssysteem werkt omdat strooiwagens GPS hebben, zodat er routebegeleiding is en de wagen automatisch strooit. Op deze manier kan de chauffeur zich op het wegverkeer concentreren. 

Genoeg strooizout

Ieder winterseizoen staan er vier strooiwagens voor de wegen klaar en vier wagens voor de fietspaden. De gemeente heeft zo’n 1075 ton wegenzout om me te strooien, volgens haar ruim voldoende tijdens een zware winter. Voor het winterseizoen wordt de zoutloos op de gemeentewerf met 300 ton zout gevuld. Hierdoor kan er direct gestrooid worden als het ineens glad wordt. Daarnaast ligt er nog eens 450 ton ingekocht wegenzout klaar bij een zoutleverancier met een optie op nog eens 325 ton nalevering. Zoutkisten zorgen ook op plekken waar het snel glad wordt, zoals op bruggen of waar strooiwagens niet makkelijk snel kunnen komen.

Oppassen geblazen

De gemeente heeft als taak om de veiligheid van inwoners te vergroten door gladheid te voorkomen of te bestrijden. Dat betekent niet dat alle wegen in Amstelveen gladvrij gemaakt kunnen worden. De wegen waar de gemeente de gladheid bestrijdt, zijn gekozen op basis van verschillende criteria. Zo wordt gelet op doorgaande veelgebruikte wegen en wegen naar bijzondere instellingen zoals een ziekenhuis, brandweer, bejaardentehuis, raadhuis en scholen. Daar probeert de gemeente gladheid te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Zo kan het weer ineens omslaan en bijvoorbeeld hevige sneeuwval voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook op de vastgestelde strooiroutes kan de gemeente niet overal direct op hetzelfde moment zijn. Dus bij glad weer is het altijd oppassen geblazen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.