Ouderen blijven toch voor de fractie van 50 Plus in de gemeenteraad een ondergeschoven groep inwoners, vindt raadslid Emiel Sjaardema van die partij. Bij de behandeling van de begroting, de tariefnota en het uitvoeringsplan voor 2023 zei hij woensdag, hoewel hij net als de meeste andere fracties (met uitzondering van het CDA) het amendement voor de noodfonds voor minder bedeelde inwoners en bedrijven tekende, de term ‘ouderen’ er niet in mocht worden opgenomen.

Terwijl groepen als MKB, (kwetsbare) inwoners, studenten, jongeren enzovoort er wel in staan, was op de één of andere manier het begrip ouderen kennelijk te politiek en mocht niet, zei Sjaardema.

Moties

Hij had ook begrepen dat de bedoeling van het amendement was een grote hoeveelheid aan individuele moties te voorkomen, maar de PvdA, die het bij het door die partij ingediende amendement liet, kon de regen van moties niet voorkomen. Elke partij probeert namelijk via moties zich te profileren. Sjaardema had dan ook niet de indruk dat de gemeenteraad zich wat moties betreft koest hield te zijn geslaagd. Hoewel de grens voor regelingen tot 130% van het sociaal minimum is opgetrokken, zit toch nog steeds een groep daarvoor te hoog en krijgt geen compensatie voor stijgende energiekosten. Onder die groep komt men onder meer ouderen en mensen met een chronische ziekte in de vrije sector tegen. “Hun inkomen kan dan wel boven de 130% van het sociaal minimum zitten maar na aftrek van huur, en het missen van huur- en diverse andere toeslagen komen zij netto zelfs nog lager uit dan minima die nu worden gecompenseerd. Bovendien zijn beide groepen vaak ook niet in staat om hun inkomsten te verhogen”, zei Sjaardema. “Tijdens de verkiezingen hebben wij als vijftigplussers ons duidelijk uitgesproken ons vooral in te willen zetten voor woningen voor onze kinderen en ouders. Voor starters is het in Amstelveen dramatisch een woning te krijgen en dit heeft in onze beleving onvoldoende prioriteit.”

Wonen

Het nieuwe, in januari doorgevoerde, puntensysteem (waarbij men zoekpunten kan krijgen) voegt naar de mening van 50Plus weinig toe aan wat er was. “Het aantal woningen neemt immers niet toe en op het moment dat je met een paar honderd jongeren tegelijk op een woning reageert heb je d’r allemaal één extra zoekpunt bij. Dus wat gaat dit opleveren is ons niet duidelijk. Wij geloven hier dus niet in”, zei de fractievoorzitter. Maar wethouder Adam Ezakalai was het daar niet me eens en betoogde dart de echte zoekers nu voorrang krijgen op de woningmarkt.

Zelfstandig blijven 

Sjaardema betoogde verder dat het beleid van de overheid wel is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar een alternatief voor de ’tussenfase’ ontbreekt. Hij vond ook in de begroting geen reservering voor alle woonplannen van de gemeente. “We weten immers allemaal dat wonen niet gratis is en de grond zeker in Amstelveen mede door toedoen van speculanten sky high is. Wij zouden graag zien dat het college een actievere rol gaat vervullen om grondspeculatie te verminderen. Je ziet hier dat de ‘vrije’ markt niet werkt.” De fractie van 50 plus blijft er een warm voorstander van woningbouw specifiek voor ouderen, waarbij die zelfstandig kunnen wonen met een gemeenschappelijke tuin en activiteitenruimte, de zogenaamde knarrenhofjes. “Bijkomend voordeel is dat we hiermee extra doorstroom zal ontstaan”, suggereerde Sjaardema. “En doordat deze nieuw te bouwen woningen energie zuinig zijn scheelt dat ook aanzienlijk in de stookkosten.”

Afval

Een motie bij de tarievennota om een rechtvaardiger systeem van betaling van afvalrechten te komen, haalde het niet. De fractie van 50 Plus kreeg alleen BVNL, het CDA en de SP mee. Alle andere fracties stemden tegen. Sjaardema vond het nu bestaande systeem niet eerlijk, zoals in het verleden ook een ouderencombinatie in de gemeenteraad heeft gezegd. Alleenstaanden dragen onevenredig bij (€ 251,90 tegen € 306, 15 voor alle meerpersoonshuishoudens), vond hij. 50 Plus stelde een meer gedifferentieerd systeem voor, want het nu bestaande systeem valt volgens haar niet uit te leggen. Bovendien komen er steeds meer éénpersoonshuishoudens, vindt Sjaardema. Uitgangspunt moet volgens hem een bijdrage per persoon zijn.

1 REACTIE

  1. Sjaardema moet niet zeuren. Er staat kwetsbare groepen. Daar horen dus ook ouderen bij! Ga dan eens samen werken met andere partijen die dit ook willen en zit elkaar geen vliegen af te vangen. In je eentje bereik je toch niets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.