Hoewel jongeren in Amstelveen over het algemeen tevreden over hun gezondheid zijn, blijkt zestien procent dat niet te beamen. De andere 84% voelt zich vaak of altijd fit en gezond. Ten opzichte van de rest van de regio drinken jongeren uit Amstelveen gemiddeld meer water en minder gezoete dranken.

Ook eten zij gemiddeld vaker groente en fruit. Maar angstklachten komen in Amstelveen iets vaker voor dan in de rest van de regio. Het blijkt allemaal uit de Jeugdgezondheidsmonitor 2017-2018 van de GGD Amsterdam. De GGD heeft er de publicatie ‘jongeren in Beeld’ aan gewijd.

Beleid

In totaal deden 3540 jongeren uit de regio (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) mee, van wie bijna de helft (1532) in Amstelveen. De gemeente zegt de informatie uit de monitor te gebruiken voor ‘goed gemeentelijk jeugdgezondheidsbeleid’. Het nieuwe beleidsplan jeugd wordt begin oktober door de gemeenteraad vastgesteld.

Onderwijs

Voor de monitor wordt elk jaar op alle scholen voor regulier voortgezet onderwijs (VO) de digitale vragenlijst ‘Jij en je gezondheid’ afgenomen. De afname van deze vragenlijst is onderdeel van het preventieve gezondheidsonderzoek van de jeugdgezondheidszorg van de GGD.

Leerlingen uit klas twee en vier beantwoorden via internet vragen over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. Het gaat daarbij over zaken als depressie, angst en slapen, roken en alcohol gebruik, gewicht en bewegen en tot slot de thuissituatie, gamen en seksualiteit. Hierbij rapporteert de GGD op wijkniveau en naar achtergrondkenmerken. De publicatie is te downloaden via de website van GGD Amsterdam:

https://www.ggdgezondheidinbeeld.nl/publicaties-amstelland/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.