De gemeente verloor weer eens een proces voor de Amsterdamse rechtbank. Daaraan wijdt de grote zogenaamde gemeentelijke afdeling communicatie geen persbericht, want het houdt zich alleen bezig met reclame voor B&W.

De rechter besliste dat B&W opnieuw niet zorgvuldig hebben gehandeld, meldt RTV Amstelveen. Deze keer ging het om een begin vorig jaar genomen besluit over het aanleggen van de bussluis in de Noorddammerlaan ter hoogte van de Urbanuskerk. De rechter heeft dit besluit deze week vernietigd, meldt de lokale omroep.

Actiecomité

Het betekent overigens niet dat de bussluis meteen moet worden afgebroken. Dat eisten de Bovenkerkers ook niet. Maar het college van Burgemeester en Wethouders wordt door de rechter wel gesommeerd een nieuw verkeersbesluit te nemen. En de voorbereiding daarvan zorgvuldig te doen.

Tegen de gemeente was de zaak aangespannen door enkele Bovenkerkers, de meesten verenigd in het Actiecomité Veilig Bovenkerk. De eisenden vinden dat de gemeente onderzoeksgegevens over sluipverkeer onder de pet hield toen de bewoners van Bovenkerk in een enquête om hun mening werd gevraagd. Dat vond ook de rechter. “Door niet alle beschikbare informatie voor te leggen aan de deelnemers van de enquête, heeft het college het verkeersbesluit op onzorgvuldige wijze voorbereid,” vonniste die.

Weinig onderzoek

De rechtbank vindt dat de gemeente hap-snap-beleid heeft gevoerd, zegt RTVA. Dat was ook de mening van de eisers. Er is gewoon te weinig onderzoek gedaan naar mogelijk sluipverkeer door de gemeente, die wel de bussluis geeft aangelegd en maar afwachtte hoe het verkeer zich zou ontwikkelen. Er zijn wel enkele aanvullende maatregelen genomen, zoals het aanleggen van drempels en het aanbrengen van versmallingen. Ook is éénrichtingverkeer in enkele woonstraten doorgevoerd. Maar de gemeente heeft het verkeersbesluit volgens de rechter gebrekkig gemotiveerd.

Onding

Overigens heeft de nieuwe wethouder van verkeer Herbert Raat de plek des onheils bezocht en bij die gelegenheid de bussluis een ‘onding’ genoemd. Voorzitter Rob van den Helder van het bewonersplatform was het toen met de opvatting eens, hoewel hij constateerde dat er sinds de komst van de sluis duizenden auto’s minder over de Noorddammerlaan komen.

Eigenlijk zou Raat op de plek tussen restaurant Silversant en de daar tegenover liggende Urbanuskerk het liefst een soort dorpsachtig pleintje zien, maar dat geeft weer hinder voor de lijnbussen die ervoor zorgen dat men ook in Bovenkerk kan opstappen. “Ik weet gewoon niet of dit de beste oplossing is, maar ik geloof het niet”, zei Van den Helder.

Foto: Herbert Raat bij bussluis in Bovenkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.