Toch niet alle grondeigenaren gaan me in de verkoop van hun grond aan Vastgoedplan, dat via de aan haar gelieerde Yieldforce. De Amsterdamse voorzieningenrechter gaf de eigenaar gelijk in een door Vastgoedplan tegen hem gestart proces.

De projectontwikkelaar VORM moet dus met hem apart om de tafel met deze dwarsligger. Maar uit dat verkoopgesprek rolt waarschijnlijk een hogere prijs dan de € 538,86 per vierkante meter die de andere grondeigenaren krijgen. 

Twee delen

Het gaat om De Scheg Midden (daarnaast zijn er Oost en West), dat in twee delen zal worden gerealiseerd door VORM. De percelen grond in het gebied Scheg Midden 1 zijn inmiddels door Vastgoedplan, via Yieldforce, verkocht en geleverd aan de projectontwikkelaar. Maar De Scheg Midden deel 2 is zover nog niet. Daar houdt een particuliere investeerder de poot stijf. De Scheg Midden deel 2 bestaat uit 24 kadastrale percelen met een totale grootte van 23.142 m². Deze percelen zijn eigendom van in totaal 357 individuele investeerders.

Bouwen

“Op niet verkochte grond kunnen geen huizen worden gebouwd door de projectontwikkelaar”, zegt een deskundige. “Dat zou bouwen zij op grond die niet van hem is.” De uitspraak van de rechter dat de eigenaar van het perceel grond voorlopig niet verplicht is te verkopen haalt een streep door de rekening van Vastgoedplan die de grond wilde doorverkopen. De rest is speculatie. Maar bouwen op grond wat de projectontwikkelaar niet in bezit heeft kan je geen huizen bouwen. Vastgoedplan is volgens de rechter ook onduidelijk over de concrete voorwaarden waaronder opeenvolgende leveringen van de grond aan de uiteindelijke projectontwikkelaar zullen plaatsvinden.

Volmacht

In november vorig jaar sommeerde Vastgoedplan de gedaagde, op basis van een door hem op 17 oktober 2020 ondertekende onherroepelijke volmacht, me te werken aan ondertekening van de koopovereenkomst. Daarop kwam als antwoord dat geen volmacht ten gunste van Vastgoedplan geldt. Voor de rechter zetten zijn advocaten ook zijn overige bezwaren tegen het sluiten van de koopovereenkomst uiteen. De rechter vond dat pleidooi kennelijk overtuigend. Overigens was er al maanden eerder een proces geweest. In het vonnis staat: “Bij vonnis van 9 mei 2022 heeft de voorzieningenrechter de vorderingen van Vastgoedplan afgewezen, omdat onvoldoende vast staat dat gedaagde een rechtsgeldige volmacht voor het aangaan van de koopovereenkomst met V.O.N. Vastgoed heeft verleend.”

Afhaken

Als Yieldforce dan wel Vorm nu afhaken, moet Vastgoedplan opnieuw beginnen met de verkoop van de percelen grond in De Scheg Midden en kunnen de investeerders hun grond de komende jaren niet voor deze prijs verkopen, zei de eiser ter verdediging. Maar de rechter oordeelde dat Vastgoedplan eigenlijk aan partiële verdeling van perceel 10604 (de grond waarover het gaat) in die zin dat het aandeel van gedaagde daarin aan Vastgoedplan wordt toegedeeld. “Verdeling van een goed kan niet plaatsvinden door de voorzieningenrechter”, zegt die. “Wel is voorstelbaar dat zich situaties voordoen waarbij een voorzieningenrechter een machtiging als hier aan de orde afgeeft”, staat in het vonnis. De voorzieningenrechter sluit dat in ieder geval niet uit. Maar dat zal wel glashelder moeten zijn onder welke voorwaarden dit gebeurt en wat de condities zijn waaronder de gemeenschappelijke zaak te gelde wordt gemaakt. “Gelet op hetgeen Vastgoedplan heeft gesteld doet die situatie zich hier niet voor.”

Zakelijke investeerders

Het op een dwarsligger stuitende Vastggoedplan noemt in reclame-uitingen overigens De Scheg als voorbeeld naar grondeigenaren, die op winst uit zijn. “Vastgoedplan is niet afhankelijk van vastgoed financiers of institutionele beleggers, maar werkt samen met particuliere en zakelijke investeerders”, staat op een website van het bedrijf. Een bewijs voor de juistheid van die aanpak is volgens de onderneming De Scheg. “Hier komt een woonwijk tot stand. Toen wij de grond aankochten was dit nog agrarische grond. Meer dan 642 investeerders hebben vorig jaar rendement behaald met dit project”, meldt Vastgoedplan. “Met Projectontwikkeling End-to-End maken we investeren in projectontwikkeling toegankelijk voor iedereen. Wij kopen ontwikkelingslocaties waar wij kansen zien om woonwijken en bedrijventerreinen te ontwikkelen. In deze locaties kan iedereen investeren door een deel van het gebied te kopen. De omzet die daaruit komt, gebruiken wij om zelf de planontwikkeling te financieren. We zijn betrokken bij de iedere stap van de ontwikkeling; End-to-End (…). Elke stap die we maken creëert waarde voor de gekochte grond.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.