Hij begrijpt volledig de argwaan van kiezers, die klagen over de kloof tussen hen en de lokale politiek. “Ik zie te veel spel met protocollen.  Dingen worden niet gezegd, terwijl het wel zou moeten”, is de opvatting van Henk Heuvingh.  Hij sinds kort voor de lokale partij Burgerbelangen (bbA) lid van een raadscommissie als zogenoemd burgerraadslid. Op de site van zijn partij zegt hij in een interview met secretaris Frits Suèr dan hij met gemengde gevoelens op dat eerste halfjaar terug kijkt.

Henk Heuvingh

De discussie tussen de politici is hem zwaar tegen gevallen. “Ik zie nu dat een voorstel bijna altijd partijpolitiek gelieerd is en dat je dan daarmee de andere partijen achter je moet krijgen”,  zegt hij, overigens wel snappend dat er een maximum spreektijd voor elke fractie is. “Maar Dan moet er ergens buiten de raad en commissies om gelegenheid zijn om diepgaand te argumenteren  en uit de diverse voorstellen moet je dan komen tot het beste voorstel. Zo zou ik wel eens diepgaand over het jeugdbeleid willen discussiëren. Of ICT.  Hoe kan zoiets zo fout gaan? En we moeten ook elkaar kritisch durven beschouwen.”

Volgens hem moet de bbA zich bij alles afvragen of iets goed is voor Amstelveen. Die partij speelt die rol naar zijn mening wel goed, “maar wat mij betreft mag het met wat meer lawaai gepaard gaan”. Dat vermoeden heeft ook menige inwoner. Vandaar de argwaan. “Dat kan alleen de politiek zelf oplossen”, zegt hij. “Wees meer open, wees echt transparant en leg de zaken goed uit. Steeds weer opnieuw en in begrijpelijk Nederlands. Er gebeuren te veel dingen die de inwoners niet begrijpen. En laat je vooral zien bij de mensen.”

Jeugdzorg

Heuvingh werkte ruim veertig jaar in de jeugdzorg, in gesloten en open jeugdinstellingen. “Je denkt wel eens: Wat heb je toch idiote gezinnen. Maar daarna blijkt steeds weer dat het altijd nog gekker  kan. Maar ik vond het wel interessant, wilde er meer van weten en ging orthopedagogiek studeren.”

Hij werkte onder meer als jeugdcoördinator in Utrecht en werd plotseling gevraagd te komen werken in het nieuwe Lloyd gebouw, waar hij units opzette van kinderen die voor de Kinderrechter een Persoonlijkheid Onderzoek moesten ondergaan.

Met zijn vrouw Elsemieke heeft hij een zoon en een dochter, Bart en Linda. De eerste ging voetballen bij NFC en is nu jeugdcoördinator bij eredivisieclub AZ.  Dochter Linda ging volleyballen.

 

11 REACTIES

 1. Bba uit kritiek! Toen ze nog in de coalitie zaten heb ik eigenlijk nooit iets van ze gehoord. Enkel van mevr. Petiet over een ietwat afwijkend standpunt betreffende het constante verplaatsen van de markt. Edoch toen werd zij al snel teruggefloten door haar eigen partij.
  In het verleden is bbA altijd de bijwagen van de VVD geweest. Dat gold eigenlijk voor elke partij die in de coalitie mee mocht doen van Raat.

 2. “Ik zie nu dat een voorstel bijna altijd partijpolitiek gelieerd is en dat je dan daarmee de andere partijen achter je moet krijgen”

  *zucht*

 3. @JB, wilt u alstublieft – net als vroeger – het aantal reacties bij de titels zetten en een aparte categorie ‘Laatste reacties’ maken? Betrokken burgers kunnen dan zien over welke kwesties wordt gereageerd. Alleen dan kan dit weblog weer gaan functioneren als een openbaar forum voor lokaal publiek debat. Dit versterkt onze lokale democratie. Die kan dat wel gebruiken.

 4. “En we moeten ook elkaar kritisch durven beschouwen,”zegt Henk Heuvingh (bbA). Daarmee maak je jezelf niet populair in de Amstelveense politiek. Ik hoop dat Heuvingh zijn onafhankelijke geest en kritische instelling behoudt en zijn burgerraadslidmaatschap dan tóch weet vol te houden.

  Burgers moeten ook de gelegenheid krijgen om kritiek te leveren op Amstelveense politiek, bestuur, bureaucratie en journalistiek. Daarvoor is een open en betrouwbaar forum nodig, liefst gelieerd aan een lokaal nieuwsmedium.

 5. Er is niet meer lawaai nodig, maar wel meer debat, en niet alleen in het politiek-bestuurlijk-ambtelijke bolwerk aan De Poel waartoe de gemeenteraad ook behoort.

  Er is vaak sprake van ‘publiek debat’, maar hoe en waar vindt dat plaats en wie nemen daaraan deel? Volgens de vorige raadsgriffier Georgoupoulou is dat in de gemeenteraad. Dat is natuurlijk pijnlijke nonsens. Alsof die vertoning in de raadszaal ook maar enigszins te vergelijken is met een vrije discussie op een openbaar forum. En alsof de deelname van burgers aan het publieke debat verder alleen kan bestaan uit die exact vijf ongemakkelijke minuten spreektijd in een commissievergadering.

  Zo’n forum is er niet (meer) in Amstelveen en het wordt hoog tijd dat die (terug)komt, met eerlijke gebruiksvoorwaarden, op verantwoorde, controleerbare en fatsoenlijke wijze gemodereerd en het liefst gekoppeld aan een lokaal nieuwsmedium. Als Johan Bos dat zou willen en ook zou mogen van degenen door wie hij zich laat beïnvloeden, dan zou dit forum daarvoor wellicht in aanmerking kunnen komen.

 6. Ooit was BBA de luis in de pels, met een Linda Roos die – net als de SP nu – niet serieus werd genomen door de heersende klasse. Totdat de heersende klasse – lees VVD – ze eerst even serieus ging nemen om ze vervolgens helemaal in te kapselen, BBA mocht wethouders leveren. Die inkapseltaktiek werkte. Alleen is het zetelaantal van BBA stabiel gebleven, zelfs na vertrek van Linda Roos. Nieuwkomer Actief voor Amstelveen met Tim Lechner (ex-VVD raadslid, ex-OCA bestuurder) en Jacqueline Hocker (ex BBA) die concurreert op het lokale partijenvlak kan tot nu toe geen deuk in een pak boter slaan, ze stemmen netjes mee met alles. Hoe anders was dat bij BBA in haar begin- en oppositiejaren, er kwam reuring in de tent! Zou BBA het durven weer echte oppositiepartij te worden of is dat voltooid verleden tijd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.