Op de Uitmarkt (25 en 26 augustus) in Amsterdam heeft de provincie Noord-Holland een paviljoen waar zij laat zien hoe water van vijand een bondgenoot werd. Een verhaal over dijken, duinen, polders, natuurgebieden en forten. De Uitmarkt, startsein voor het culturele seizoen, wordt gehouden op het Marineterrein rond het Oosterdok. Foto: Camperduin.Van oudsher had Noord-Holland veel water en eilanden binnen de provinciegrenzen. Sinds de 16e eeuw is er echter hard gewerkt om te voorzien in de groeiende vraag naar vruchtbaar land door gebieden in te polderen – maar ook het droog houden van het bestaande land was van groot belang. Grote delen van Noord-Holland liggen immers onder de zeespiegel en zijn kwetsbaar voor overstromingen. Waar het water vroeger misschien onze vijand was is dit nu zeker niet meer zo. Noord-Holland en het omliggende water hebben een lange relatie met elkaar, het is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de provincie. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in Noord-Holland vele historische en innovatieve voorbeelden van de strijd tegen het water te vinden zijn. Van de vele polders tot de Afsluitdijk of de aanleg van nieuwe duinen in plaats van dijken.

Beeld en geluid

In Noord-Hollandpaviljoen krijgt met volgens de provincie een historisch beeld van Noord-Holland via videoanimaties en een spectaculaire 3D-kaart. Inspiratie Er zijn ook uitgaanstips, routes en een leuke prijsvraag. Kinderen kunnen het verhaal ook zelf beleven aan de bijzondere watertafel of interactieve zandbak. Daarnaast wordt live ook de Water Music van Händel gespeeld.

In het buitenland kijkt men al eeuwen gefascineerd naar de bijzondere manier waarop wij in Nederland met het water omgaan. Die aandacht en waardering verdient het van iedereen, zo is te zien in het paviljoen.

Het paviljoen van de provincie Noord-Holland staat op het Marineterrein tegenover Nemo, hier ligt een tijdelijke loopbrug. Voor meer informatie over de Uitmarkt, optredens, de locatie, de markten kijk op www.uitmarkt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.