Schiphol komt met een regeling voor reizigers die in de periode tussen 23 april en 11 augustus hun vlucht misten (hoewel zij tijdig op de luchthaven waren) als gevolg van een uitzonderlijke wachttijd voor de securitycontrole. Dat vloeit voort uit acties van Ombudsman MAX In het programma MAX Vakantieman) en de Consumentenbond.

De luchthaven heeft beide benaderd om te bespreken hoe Schiphol deze mensen tegemoet kan komen. MAX Vakantieman wijdde er een uitzending aan, waarin zowel MAX-baas Jan Slagter als CEO Dick Benschop ban Schiphol verschenen.

Regeling

Samen met beide partijen kwam een tijdelijke regeling tot stand. Reizigers die in de aangegeven periode kosten maakten door het missen van hun vlucht door een lange wachtrij voor de securitycontrole, kunnen tot en met 30 september een compensatieverzoek indienen bij de luchthaven.

Onder meer kan men compensatie aanvragen voor het omboeken van een vlucht of voor een vervangende vlucht, alternatief vervoer (voor wie op een andere manier naar een bestemming moest) en extra reizen of extra reiskosten om opnieuw naar Schiphol of een andere luchthaven te reizen. Ook verblijfskosten op of bij Schiphol en uitgaven voor niet meer te annuleren accommodaties, vervoer of activiteiten op de plaats van bestemming kunnen reizigers terugvragen.

Vervelend

Topman Benschop zegt het uiterst vervelend te vinden dat mensen voor de veiligheidscheck lang in de rij moesten staan en daardoor hun vlucht of een deel van hun vakantie of die geheel misten.  “Veel mensen hebben zich, zeker na 2 jaar COVID, enorm verheugd op hun vakantie in het buitenland. De uitzending van MAX Vakantieman en de oproep van de Consumentenbond onderstreepten dit gevoel. In deze bijzondere omstandigheden mogen we deze mensen niet tussen wal en schip laten vallen.”

Verantwoordelijkheid

Jeanine Janssen van MAX Ombudsman: “Ik ben blij dat Schiphol haar verantwoordelijkheid neemt richting de consument. We zijn er trots op dat we met onze actie hebben kunnen bijdragen aan deze oplossing.” Ook Sandra Molenaar, directeur Consumenteis, juicht de schadeloosstelling toe. Het proefproces is volgens haar daardoor nu van de baan. “Wij onderzochten de mogelijkheden van een massaclaim en gingen vervolgens met Schiphol in gesprek. Door onze gezamenlijke inspanningen is deze regeling er gekomen, waarmee een grote groep consumenten is geholpen.”

Reizigers die een compensatieverzoek willen indienen bij Schiphol, kunnen het formulier via Schiphol.nl/compensatie insturen. Verzoeken die binnenkomen, zal Schiphol beoordelen op basis van de voorwaarden die opgesteld zijn. Reizigers die al een compensatieverzoek hebben ingediend bij Schiphol, hoeven dat niet opnieuw te doen.

De afgelopen tijd heeft Schiphol gewerkt aan het Actieplan Zomer, dat zich richt op het aantrekken van personeel, werken op Schiphol aantrekkelijker maken, processen op de luchthaven verbeteren en op het aantal passagiers en vluchten dat verwerkt kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.