De bibliotheek aan het Stadsplein houdt op zondag 27 januari (12.00 uur) het gratis Internationaal Voorleesfestival. Een dag boordevol activiteiten rondom voorlezen, met theatervoorstellingen en verhalen voorgelezen in prachtige talen.

Vroeger komen kan ook, want om 11.20 uur start een betaalde theatervoorstelling, gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar. Dat is ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers en zal tijdens het festival in alle talen worden voorgelezen. Ook zijn er op een aantal momenten theatervoorstellingen.

Fantasie

Voorlezen is een manier om de fantasie van kinderen te prikkelen en ze te inspireren met mooie verhalen. Daarbij is voorlezen ook goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Vandaar het allereerste Internationaal Voorleesfestival. De Bibliotheek nodigt alle ouders met kinderen in de leeftijdsgroep van 2 t/m 5 jaar uit te komen luisteren naar mooie verhalen in verschillende talen.

Buitenland

Van de inwoners van Amstelveen komt 18% uit een ander land en dat percentage groeit ieder jaar. Bibliotheekmedewerker Hiske Deinema heeft het festival opgezet en vertelt waarom taalontwikkeling in deze internationale stad zo belangrijk is: “Veel kinderen worden hier meertalig opgevoed. Vaak denken ouders dat ze hun kindje vooral in het Nederlands moeten voorlezen. Dat is een misverstand. Eerst de thuistaal goed onder de knie, daarna zal je kind andere talen sneller beheersen. Lees dus lekker voor in je eigen taal, daarin voel je je comfortabel en kun je je goed uitdrukken.”

Voorlezen in alle talen

Om het goede voorbeeld te geven heeft de Bibliotheek bezoekers uitgenodigd in hun eigen taal voor te lezen op het festival, vertelt Deinema. “Zondag horen we Chinees, Japans, Indiaas, Spaans, Engels en nog een aantal andere talen. Het is ook nog eens erg leuk om mensen uit andere culturen te ontmoeten, dus kom ook vooral als je Nederlands bent. We gaan er echt een hele gezellige dag van maken.” Op het festival zijn er ook Nederlandstalige voorstellingen.

Het volledige programma is te zien op www.debibliotheekamstelland.nl/voorleesdagen.

 

1 REACTIE

  1. Vele leerkrachten denken ook nog dat in het Nederlands voorlezen en (krom) spreken ook een voordeel is. Mijn eigen ervaring is ook dat veel kinderen zich schamen voor hun moedertaal. Dit lijkt mij een kwalijke zaak. Misschien is het ook eens goed dat de bibliotheek een themadag rondom deze problemen voor basisschoolleerkrachten organiseert.

    Ik mag hopen dat men ook voorlezen voor de Syrische kinderen hier organiseert, want die gemeenschap is de laatste paar jaren ook behoorlijk gegroeid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.