Buitenlandse scholieren en studenten krijgen vijf maanden lang begeleiding van Amstelveners. In de vorm van een buddy voor ieder van hen. Op woensdag 6 februari is er een soort toewijzing van hen bij de Internationale Schakelklas (ISK) van scholengemeenschap Panta Rhei aan Pandora. FOTO: Amstelveenweb.com

Buitenlandse leerlingen en studenten van het Keizer Karel College, het Nova College VAVO en Panta Rhei, Samenwerkingsverband Amstelland en de Meerlanden vormend, worden dan gekoppeld aan ISK-leerlingen. Het samenwerkingsverband (SWV) wordt gevormd door de gemeente Amstelveen en Peer2Peer. De Internationale Schakelklas (ISK) bestaat uit leerlingen van SG Panta Rhei en het Nova College.

Vijf maanden

Het is de bedoeling dat leerlingen van KKC, Nova College en Panta Rhei de nieuwkomers gedurende minimaal vijf maanden begeleiden bij hun dagelijkse bezigheden, zodat die in contact komen met leeftijdgenoten en zo sneller integreren in de samenleving; dus ook buiten de school meer de Nederlandse taal spreken.

De jongeren die de nieuwkomers begeleiden leren op hun beurt weer van andere culturen. Het is de eerste keer dat dit programma op deze schaal wordt uitgevoerd in Amstelveen. Momenteel zijn er door heel Nederland circa 35 VO en MBO scholen die het programma ‘Peer Buddy Nieuwkomer’ hebben omarmd. Scholen zijn erg enthousiast over het effect, de zichtbare snellere integratie en zachte landing van de Nieuwkomer.

Taal

De ISK is bedoeld voor leerlingen die in Nederland komen en de taal nog niet machtig zijn. In de ISK worden ze voorbereid op doorstroming naar het reguliere onderwijs. In de praktijk betekent dit dat veel leerlingen van de ISK afkomstig zijn uit ‘vluchtelingengebieden’, zoals Syrië, Somalië, Ethiopië en Eritrea. Daarnaast kent de ISK ook kinderen van internationale werknemers, die de leeftijd van het VO hebben, maar de taal nog niet machtig zijn. In de ISK leren ze Nederlands en de normen en waarden die wij hier kennen. Wat vaak ontbreekt is het directe contact met Nederlandse leeftijdgenoten. Terwijl de nieuwkomers daar wel veel behoefte aan hebben. Want naast ‘nieuwkomer’ zijn ze ook een jongere met zijn/haar eigen ‘puberproblemen’ en op zoek naar nieuwe sociale netwerken van leeftijdgenoten. Door het contact met reguliere leerlingen kan voorkomen worden dat de jonge nieuwkomers in een sociaal isolement terecht komen.

Peer Buddy Nieuwkomers

Om de ISK-leerlingen de kans te bieden om Nederlandse leerlingen te leren kennen is het programma Peer Buddy Nieuwkomer opgezet. Leerlingen uit het reguliere onderwijs begeleiden nieuwkomers als Buddy. Voor beide groepen geldt dat ze dit op vrijwillige basis doen. Niet elke ISK-leerling heeft baat bij een Buddy en niet elke leerling van het reguliere onderwijs is geschikt om Buddy te zijn. Zowel de Buddy’s als de nieuwkomers worden voorbereid op hun taak in aparte trainingen. Op de laatste dag van hun training komen ze bij elkaar en vindt de koppeling tussen nieuwkomer en Buddy plaats. Docenten van de deelnemende scholen hebben vooraf eveneens een training gevolgd en hebben de selectie van de leerlingen gemaakt. Het programma Peer Buddy Nieuwkomer kent een train-de-trainer opzet. Docenten leiden leerlingen verder op en ondersteunen tijdens het vervullen van hun rol. Deze vorm van Peercoaching maakt deel uit van Peer2Peer; een methodiek waarin het koppelen van leeftijdgenoten in verschillende Peer-rollen centraal staat. www.peer2peer-edu.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.