Voor zover zij dat nog niet was, met de daarbij horende vlag op de van het ‘uit de kast omen’ op t raadhuis en een regenboog zebrapad in het Stadshart, wordt de gemeente nu ook officieel een regenboogstad.

Floortje Gordon

Ik oktober tekent de gemeente een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een regenboogstad te worden. Dat is dus meer dan een vlag uithangen en er een zebrapad op na houden. Met de ondertekening geeft Amstelveen aan gezamenlijk beleid te willen ontwikkelen voor het bevorderen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van lhbti-personen in de stad. LHBTI staat voor: Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen.

Emancipatie

Sinds 2006 zijn er in Nederland 43 samenwerkende

Marijn van Ballegooijen

regenbooggemeenten. Amstelveen wil zich daarbij aansluiten. De LHBTI-gemeenschap staat hoog in het vaandel van D66, dus het is niet vreemd dat wethouder Floor Gordon – die overigens ook emancipatie en discriminatie in haar portefeuille heeft – dat beleid stimuleert. Samen met wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) overigens, die eerder in wijken meldde als man met een man te zijn getrouwd en ook discriminatie en emancipatie in zijn portefeuille heeft,

Beleid

“De uitnodiging van het ministerie komt op het juiste moment”, vinden beiden. Zij zijn van plan samen met direct betrokkenen in de stad een diversiteitsaanpak te ontwikkelen en willen meer politieke aandacht voor de acceptatie van lhbti-personen. Gordon en Van Ballegooijen benadrukken dat in Amstelveen iedereen gelijkwaardig is en de vrijheid heeft zichzelf te zijn. “Waar die vrijheid wordt beknot, gediscrimineerd wordt of zelfs mensen niet veilig zijn, treden we actief op”, melden zij namens B&W.  Door samenwerking met andere gemeenten en het ministerie kan de gemeente volgens hen gebruik maken van kennis en ervaring van anderen op het gebied van acceptatie van diversiteit in seksualiteit en gender.

Tien jaar

De regenbooggemeenten bestaan inmiddels 10 jaar. Het is een samenwerking van gemeenten en het Ministerie van OCW, dat zich actief inzet voor lokaal lhbti-emancipatiebeleid. Speerpunt is sociale acceptatie. In oktober wil de minister van OCW (Van Engelshoven van D66) de samenwerking uitbreiden en een intentieverklaring met nog een aantal andere gemeenten gaan ondertekenen, waaronder nu ook de gemeente Amstelveen. Na het ondertekenen van de intentieverklaring zegt Amstelveen de intenties in lokaal beleid te vertalen.

 

4 REACTIES

  1. Het is buitengewoon kwetsend voor de hetero en moslims. En niet te vergeten de letter die niet in het rijtje LHBTI horen.

    Walgelijke deugdoenerij.

  2. Het is nog veel erger Suq, de letter I wordt enorm gediscrimineerd als laatste in het rijtje. Waarom de besnorde tuinbroek draagsters helemaal vooraan staan is mij niet duidelijk. Gezien de walgelijke discriminatie binnen deze groep is die flauwekul totaal overbodig.

  3. Persoonlijk vind ik het een heel mooi vlaggetje en ben ik er blij mee dat de gemeente dit aan het doen is.

    Het lijkt mij dat een samenleving waar de grondrechten van ieder ander worden gegarandeerd, dat dit een samenleving is waar ook die van u en ik zijn gegarandeerd. Met andere woorden, het opkomen voor de rechten van de lbthiqxyz is niet slechts in hun belang maar in die van een ieder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.