Urbanus in Nes

Terwijl in het weekend van 8 en 9 september meer dan vierduizend monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor het publiek, doet ook Amstelveen wat dat betreft een duid en het zakje. Vijf kerken, begraafplaats Zorgvlied en Buitenplaats Wester-Amstel openen hun deuren, zegt de gemeente nog maar eens. En zoals bekend dpet voor het eerst het gemeentelijke monument aan de  Randwijcklaan 13, ook bekend als ‘de kleine sjoel’, mee.

Het gebouw aan de Randwijcklaan 13 is op beide dagen geopend, maar gaat zaterdag om 14.30 uur dicht wegens de officiële opening van buurtcentrum Villa Randwijck (in de voormalige Michiel de Ruyterschool) aan het Catharina van Clevepark. Vanuit de sjoel is op eigen gelegenheid een wijkwandeling te maken, die voert door ‘Tuindorp Randwijck’.

Urbanus

De Sint Urbanuskerken in Nes aan de Amstel en Bovenkerk zijn eveneens in het monumentenweekend te bezoeken. De Urbanuskerk in Bovenkerk, een ontwerp van architect Pierre Cuypers, moest de mooiste en grootste kerk van Amstelland worden. Zijn zoon, Jos Cuypers, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Urbanuskerk in Nes. Van beide kerken zijn de torens te beklimmen. De toren in Nes biedt zicht op onder meer de Amstel en polder De Ronde Hoep; vanaf de toren in Bovenkerk kijk je uit op het Amsterdamse Bos en de Poel. De Urbanus in Bovenkerk is beide dagen geopend, in Nes kun je alleen op zondag terecht.

Orgelspel

Pauluskerk in de sneeuw

Op zaterdag zijn bezoekers welkom in de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg. Er zijn rondleidingen en het orgel wordt bespeeld. Ook in de Paaskerk, aan het Augustinuspark, wordt het publiek op orgelspel getrakteerd. Hetzelfde geldt voor het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Albrechtlaan. Naast muziek, zijn er rondleidingen en er wordt een film getoond over de totstandkoming van het gebouw.

Bier

De laatste kerk die open is voor het publiek is de Annakerk,

Annakerk

naast de A9. Deze voormalige kerk is omgetoverd tot ANNA: een proeflokaal en cultureel centrum. De kerkbanken hebben plaats gemaakt voor een bar en retro meubels. Sinds kort hebben de ketels van de Naeckte Brouwers een plek in de kerk gekregen. Ondanks zijn nieuwe functie, zijn er nog steeds originele details te vinden die herinneren aan het verleden, zoals de glas-in-loodramen.

Wester-Amstel

Buitenplaats Wester-Amstel is één van de drie overgebleven buitenplaatsen van de tientallen buitenplaatsen die ooit de Amstel sierden. De buitenplaats stamt uit 1662 en bestaat uit een monumentaal huis omgeven door een vrij toegankelijk park met lanen, wandelpaden, theekoepel, prieel, boomgaard en kippenpaleis en een aantal tuinen. Tijdens de Open Monumentendagen is de buitenplaats geopend van 10 tot 17 uur. Er vinden rondleidingen in huis, tuin en park plaats en er is een smartphone-audiotour en een gedichtenroute. Ook is er een expositie met schilderijen en beelden.

Zorgvlied

De begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk werd op 1

Zorgvlied

november 1870 in gebruik genomen door de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) en is nog altijd eigendom van Amstelveen, ook al ligt deze door de gemeentelijke herindeling van 1896 nu binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam. Op zondag worden daar rondleidingen verzorgd.

Kijk voor een overzicht van alle monumenten, openingstijden en activiteiten op www.openmonumentendag.nl/gemeente/amstelveen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.