Hoewel eigenlijk iedereen tegen een lockdown wegens corona is, stemde in de gemeenteraad geen fractie voor de motie van Belang van Nederland (BVNL). Zodat die partij alleen voor de eigen motie was. Raadslid Yaron van Koningsveld (foto) ziet daarin dat Amstelveen mogelijk weer een ‘coronatoegangsbewijs’ voor bijvoorbeeld de horeca invoert. “Alleen BVNL is hierop tegen”, zegt hij.

Volgens hem kwam de op 13 juni ingediende motie in het kort erop neer dat BVNL het college van B&W vroeg nooit meer gebruik te maken van een lockdown en daardoor nooit meer van het coronatoegangsbewijs.

Den Haag leidend

Maar burgemeester Tjapko Poppens zei dat het geen zaak van gemeente of de Veiligheidsregio is, maar van het kabinet. En heel de gemeenteraad volgde hem, zodat elke partij tégen de motie stemde. Behalve dus BVNL “Hoewel veel partijen de wens hebben uitgesproken dat er nooit meer sprake zal zijn van een lockdown, geven deze tegelijkertijd aan dat ‘Den Haag’ leidend is en dat er geluisterd zal worden naar hun eisenpakket”, zegt Van Koningsveld. Men andere woorden: het coronatoegangsbewijs weer wordt ingevoerd als ‘Den Haag’ daarom vraagt, vindt hij. Van gemeentelijke ongehoorzaamheid, c.q. een eigen beleid van Amstelveen, kan dus volgens de gemeenteraad geen sprake zijn. Of volgens het raadslid: “BVNL gruwt van deze redenering en staat pal voor het Amstelveens bedrijfsleven, de Amstelveense jeugd en voor elke Amstelveense burger. Iets wat de andere partijen kennelijk niet van plan zijn te doen.”

Wetenschap

Volgens Van Koningsveld zinspeelt minister Ernst Kuipers de laatste tijd weer op mogelijke lockdowns omdat de ‘besmettingen’ weer stijgen. “In combinatie met een eventueel ziekmakende variant is dit voor hem reden genoeg om toekomstige lockdowns te rechtvaardigen. En mogelijk ook een reden om het coronatoegangsbewijs opnieuw in te voeren. BVNL is fel tegen een herhaling van bewezen ineffectieve zetten die enkel uitsluiting van mensen en tweedeling van de maatschappij hebben bewerkstelligd.”

Naar zijn mening is er geen wetenschappelijk onderzoek te vinden, op basis van gerealiseerde data, dat kan aantonen dat lockdowns veel positieve effecten hebben gehad. “Sterker nog, er zijn honderden studies, vaak peer reviewed en ook van universiteiten als Oxford/Harvard/Stanford, die aantonen dat de nadelige effecten vele malen groter zijn dan de (vaak minieme) positieve effecten. Ook het onderzoek van TU Delft toont aan dat het coronatoegangsbewijs niet werkt in de remming van het virus en dus onnodig de samenleving splijt.”

Bedrijven

Hij heeft duidelijk geen goed woord \over voor de besluitvorming van de lokale politiek ten aanzien van de lockdowns. “Het is jammer dat de gemeenteraad tegen de motie heeft gestemd. Het is namelijk juridisch wel degelijk mogelijk bedrijven open te houden zonder dat het coronatoegangsbewijs wordt getoond. BOA’s mogen bijvoorbeeld alleen checken of mensen hun telefoon laten zien. Niet of er gebruik wordt gemaakt van een daadwerkelijk coronatoegangsbewijs. Elke willekeurige foto (bijvoorbeeld van een huisdier) kan getoond worden en is genoeg om entrée te krijgen.” BVNL zegt te hopen dat het college van B&W en de leden van de gemeenteraad zich alsnog bedenken. “En dat er in Amstelveen nooit meer sprake zal zijn van een lockdown.”

1 REACTIE

  1. Een totaal nietszeggende wappiescheet van het lokale populistenclubje , want zij weet net zo goed zo als haar haar kwalijke evenknieën in de kamer dat zo’n motie het niet haalt. Het is zuiver aandachttrekkerij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.