Inwoners van Amstelveen waardeerden vorig jaar hun veiligheid ‘bovengemiddeld’ in de categorie gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat zegt de gemeente, zich baserend op een onderzoek van het Centraal  Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maanden augustus, september en oktober verzamelde het bureau voor de Veiligheidsmonitor (VM) gegevens over (on)veiligheid, waaraan 350 Amstelveners meededen.

De VM deed onderzoek naar overlast, veiligheidsgevoel, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over gemeente en politie.

Discriminatie

Bijna veertig procent van de ondervraagde inwoners ervaart een vorm van overlast, maar de gemeente zegt dat het in vergelijking met andere gemeenten meevalt en het landelijk gemiddelde 50,3 procent is.  Het aantal Amstelveners dat slachtoffer werd van een vermogensdelict daalde verder, zegt de gemeente. Het is nu 6,9%, terwijl het landelijk 14 procent blijkt. Het percentage Amstelveners dat slachtoffer werd van online criminaliteit kwam ongeveer overeen met het landelijk percentage van ruim 16,  maar hoger (16,6%) bleek het aantal Amstelveners dat discriminatie ervaart. Landelijk was dat 13,7%.

BOA

Over de lokale overheid is 58,8% tevreden op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. “Amstelveen heeft hiermee weer de hoogste waardering”, juicht te gemeente, want landelijk was dat maar 42,4%. Van de Amstelveners is 28,1% ook (zeer) tevreden over de gemeentelijke handhavers (boa), wat hoger is dan de bijna 26% die landelijk werd gemeten. Minder dan de helft (41,9%) bleek tevreden over het functioneren van de politie in de eigen buurt, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat hat landelijk gemiddelde 36,2% was.

 Aandachtspunt

 Volgens burgemeester Tjapko Poppens doet Amstelveen het goed. “Veiligheid is een belangrijk thema in Amstelveen”, zegt hij. “De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2023 zijn op de meeste onderdelen beter dan twee jaar geleden en dan het landelijke gemiddelde. Samen met de politie werken wij hard om ervoor te zorgen dat onze stad veilig en leefbaar voor onze inwoners blijft. De score op het ervaren van discriminatie is een aandachtspunt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.