Tegen de uitbreiding van scholen stemden vier raadsleden, behorend tot de fracties van AVA, 50PLUS en BVNL, woensdagavond. De meerderheid (87%) stemde voor het hamerstuk dat de uitbreiding van huisvesting van vooral islamitisch onderwijs beoogt.

Volgens B en W is daarbij naar de goedkoopste oplossing gezocht, die de gemeente overigens nog altijd ruim een half miljoen euro kost.

Uithoorn

Het komt er op neer dat de Wereldschool, waar ‘nieuwkomers’ van over de hele wereld in één jaar worden klaar gestoomd voor het reguliere onderwijs en een toekomst in Nederland, van de Amsterdamseweg 209 verhuist naar de Dr. Schaepmanlaan 7 en de islamitische basisschool Elif er meer ruimte bij krijgt aan de Schweitzerlaan, omdat de daar gevestigde Japanse school Tulie Gakuan naar de Amsterdamseweg 209 gaat. De islamitische school krijgt leerlingen uit de regio, in elk geval uit Uithoorn, zeggen B en W.

Carte Blanche

Dat was een van de bezwaren van fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen. In een stemverklaring zei hij dat hij een aantrekkende werking van de verhuizingen vreesde. Hij was het er mee eens dat Amstelveen hu eenmaal de wettelijke plicht heeft diverse stromingen op onderwijsgebied te huisvesten. Maar bij het reguliere (openbare) onderwijs vindt, mede door gebrek aan leerkrachten, bij een aantal scholen een leerlingenstop en zelfs een loting plaats, zei hij. “De in het raadsvoorstel genoemde scholen krijgen met het voorliggende raadsvoorstel bijna carte blanche om groei te realiseren en kunnen hiervoor een beroep doen op ruime financiële ondersteuning van de gemeente”, vond Becker. “Omdat wij geen zicht hebben op een mogelijk aanzuigende werking uit buurgemeenten en door deze schaalvergroting er ook meer leerkrachten een beroep op één van de schaarse woningen zal doen, terwijl wij totaal geen zicht hebben waar deze groei in de toekomst toe zal leiden, zal Actief voor Amstelveen het voorliggende voorstel niet steunen.”

Te duur

Ook fractievoorzitter Emiel Sjaardema van  50Plus was tegen. Behalve de bezwaren die Becker had, vond hij de kosten te hoog. De komen allemaal uit de gemeentelijke spaarpot, de algemene reserve. Onder meer is er 35 mille nodig voor een speeltoestel bij de Japanse school aan de Amsterdamseweg. De islamitische school Elif heeft geen gebrek aan leerlingen. Die nemen sneller in aantal toe dan was voorzien. Er zijn er nu ongeveer honderd en het moeten er binnen acht jaar wettelijk 297 zijn.

2 REACTIES

  1. Deze 3 kabouterpartijen die het liefst een hek om ons land heen zouden zetten ,slaan zoals gewoonlijk weer populistisch gezwatel uit. In dit geval voert de gemeente gewoon de (grond)wet uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.