Zowel artistiek als financieel heeft het Cobra Museum vorig jaar goed geboerd. Dat kwam vooral door de tentoonstelling  “Frida Kahlo & Diego Rivera. A Love Revolution”, een Mexicaans succes dat 77.311 bezoekers trok. Samen met de ruim zesduizend anderen kwam het totaal op 83.382.

Dat vorig  jaar werd afgesloten met een met een positief resultaat van € 429.712 kwam vooral door de subsidie van de gemeente met bijna € 1,2 miljoen, ongeveer een derde van het totaal der baten.

Lockdown

Volgens directeur Stefan van Raay is het de ambitie van het museum een cultureel centrum ervan te maken ‘met veelzijdige activiteiten, gerelateerd aan de hoogwaardige tentoonstellingen met een maatschappelijke relevantie’.

Vorig jaar was het museum vijf maanden dicht en kon na de lockdown eindelijk op 5 juni die ambitie worden ingevuld. “Livestreams, symposia, lezingen, concerten, feestweekenden, workshops voor families en kinderen, recepties en rondleidingen, zowel binnen als buiten op het Sandbergplein, maakten het museum een bruisend middelpunt van het Stadshart”, zegt hij verder. “In dit programma werkten wij nauw samen met Cinema Amstelveen, de Stadsschouwburg, de Bibliotheek Amstelland, Poppodium P60, Jongerenwerk Amstelveen en andere partners.” De museum wil die activiteiten volgens hem ook dit jaar (in nog grotere mate) voortzetten.

Mra

Kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat wil van de vaste subsidie van € 1,2 miljoen per jaar af en die meer een projectmatig karakter geven. Daarvan is Van Raay tegenstander. “Met de gemeente ontwikkelden wij een ‘Wayfinding’ project, in samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam, Amsterdam & Partners en Connexxion, als onderdeel van een bewuste marketingstrategie om binnen de toen geldende covid-19 beperkingen vooral lokaal en regionaal publiek te trekken”, zegt hij.

Economische winst voor stad

Volgens hem wordt ook de plaatselijke economie door het museum gesteund. Gebaseerd op haar eigen publieksonderzoek en de statistieken van NBTC-NIPO en CBS-NBTC in 2018 zou de programmering van het museum naar schatting €4,5 miljoen aan inkomsten in de lokale economie tot gevolg hebben. Vooral door de tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivera. A Love Revolution’ zorgde het museum voor ruim € 1,2 miljoen inkomsten uit entreegelden. Daar kwamen bijna € 380.000 bij wegens corona-steunmaatregelen van de overheid bij alsmede bijdragen van sponsoren, donaties, overige subsidies en andere opbrengsten. Volgens Van Raay genereerde het museum 60% aan eigen inkomsten en kwam 40% uit de ‘reguliere subsidie’ van de gemeente van 814.000 euro, plus een huursubsidie van 383.000 euro. Daarnaast kwam er geld uit kwijtschelding van de huur door de gemeente, het provinciaal noodfonds en de NOW van het rijk.

Bestemmingsfonds

De continuïteitsreserve (2020: € -365.195) staat nu op +€321.621 en het bestemmingsfonds (VriendenLoterij) +€627.510.n “Het is hartverwarmend dat het publiek tijdens de covid-19 pandemie steun heeft betuigd aan het eensgezinde, keihard werkende team van het museum en aan de kunst en cultuur in het algemeen”, zegt Van Raay. Volgens hem is de grote behoefte hieraan door de overheid tijdens de covid-19 crisis enorm onderschat. “Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur bijdragen aan het welzijn van de mens.”

12 COMMENTS

 1. Het Cobra Museum ‘boerde goed’ dankzij in totaal € 1.840.000,- aan subsidies. Strikt genomen zijn dat inderdaad niet allemaal reguliere subsidies, waarmee ons zand in de ogen wordt gestrooid, maar is de facto wel 50 % van de totale baten. Zo kan ik ook winst maken. Net als vorig jaar trouwens toen het Cobra Museum pronkte met een positief resultaat van wel € 3000,-! Wat er niet werd bij verteld is dat dat kwam door een extra subsidie van € 546.000,-.

  Het jaarverslag geeft overigens nauwelijks inzicht in de herkomst van de kosten en baten omdat alleen een samengevatte versie is gepubliceerd. Een novum als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar. Ik hoop dat de gemeenteraad de uitgebreide versie te lezen krijgt.

  Een boekhoudkundige truc is naar mijn idee het onttrekken van € 257.000,- aan het bestemmingsfonds om daarmee de continuïteitsreserve op te krikken. Zo wordt ‘bestemd’ geld (naar we mogen aannemen grotendeels van de Bank Giro Loterij) omgekat naar de algemene reserve en dus voor de exploitatie gebruikt. De subsidies van de BGL zijn daarmee dus ook tot reguliere subsidies verworden.

  Die kletskoek over de economische winst voor de stad neem ik maar voor kennisgeving aan.

 2. Het Cobra is het toppunt van de megalomane waan van toen en is het nog steeds. Het is het clubhuis van wat snobistische figuren uit de politiek en culturele sector, want in het verleden hebben ze zo’n aardig origineel klein museum over handtassen laten gaan en moest er wel iets komen met grote namen. Nou dat kwam er hoor! En wat bleek het te zijn? Volgens kenners overwegend werk van 2 e signatuur.
  Toegangsprijs hartstikke hoog gezien het gebodene.
  Elk jaar een verlies , ondanks allerlei subsidies.
  Maw een flop, maar wel meer dan 20 jaar volhouden dat het niet zo is.

 3. Sloop het achterste gedeelte van het gebouw zodat vrachtwagens eindelijk gemakkelijk en zonder overlast voor bewoners van Groen van Prinstererweg, Rembrandtweg en Galerij de loading docks kunnen bereiken om het winkelcentrum Stadshart te bevoorraden.

  Geef de rest van het gebouw een leuke publieksbestemming als fietspaleis, klimhal, fitness, sport, bioscoop, of iets anders waaraan veel Amstelveners veel plezier kunnen beleven.

  • U weet van alles precies wat er moet gebeuren. Toch jammer dat u het niet voor het zeggen hebt. Maar ja, ik politieke inzicht bepekt zich tot kritiek leveren op degenen die gek genoeg zijn om zich daarmee wel bezig te houden.

   • Johan heb je het over mij?
    Dit geldverslindende museum werd al door mij in de dagen van dichtbij. Nl door mij dmv een artikeltje aangepakt, waarop de toenmalige eindredactrice Jantine ten Hoven een rondje bellen politieke partijen deed. Deze ( tot zelfs Raat aan toe) zeiden toen al dat de subsidie buitengewoon hoog was, maar dat het in 2020 opnieuw bekeken zou worden, vanwege bepaalde overeenkomsten.

    Resultaat; Men heeft het toen bekeken, maar eigenlijk is er aan de hoeveelheid subsidie niets veranderd.

    Is het dan raar dat burgers kritiek hebben op Raat op dit punt?

 4. Dank voor uw commentaar. Ik kan daar altijd op rekenen.

  Gewone burgers moeten hun kop houden, begrijp ik. Slikken en erin stikken, is het devies.

  Vindt u echt dat democratie een zaak is voor politici en journalisten? Kent u het begrip demos?

  • Demos? Dat is volgens u onzin, want op democratisch genomen besluiten hebt u altijd kritiek. Ik vond dat u, gelet op uw alwetendheid (die altijd eindigt in kritiek op wat het gemeentebestuur doet), zelf eens de besluiten moet nemen doe altijd beter zijn dan wat de gemeenteraad er nu van bakt. Zou schelen in veel kritiek na afloop ook.

 5. Veel democratisch gelegitimeerde besluiten zijn inderdaad kortzichtig en pakken rampzalig uit, maar zij hebben tenminste de verdienste dat als veel mensen daar zelf de dupe van worden, men vanzelf tot beter inzicht komt. Uiteindelijk komt komt het toch nog goed. Krimp Schiphol, bijvoorbeeld. Voor de A9-tunnel is het helaas te laat.

 6. Voordeel is in ieder geval dat politiek en bestuur op zijn minst rekening moeten houden met belangen en wensen van een groot deel van de burgers. Dankzij de grondwettelijke gegarandeerde (maar door media beperkte) vrijheid van meningsuiting en periodieke democratische verkiezingen kan slecht bestuur worden bekritiseerd en afgestraft.

  Aks journalistieke media de kant van de politieke macht kiezen, worden de mogelijkheden voor burgers om hun democratische macht dmv meningsuitingen uit te oefenen te beperkt.

  Om op Cobra terug te komen: Hoe denken Amstelveners daar eigenlijk over? Waarom worden alternatieve bestemmingen van het centraal gelegen gebouw niet aan de bewoners voorgelegd?

  • 1. U mag al uw kritiek spuien op deze site, al bent uw ook daarin de enige die steeds weer praat over bepaalde onderwerpen. Vrijheid van meningsuiting wordt door u beperkt door aangifte te doen, zodra een medium naat u mening wegens een beschuldiging van u de wet overtreedt.
   2. Hetzelfde bestuur kwam terug, tot u ergernis maar u geeft graag de schuld aan de media. Bent u daar ook weer vanaf. En de politiek, waarvan de informatie verder gaat dan die van de media, kan zelf kennelijk niet denken.
   3. Dat wordt wat als over alle gebouwen burgers hun zegje moeten doen en het gebruik er weer van gaan veranderen.

 7. Het Cobra gebouw is niet ‘alle gebouwen’, dat weet u best. Er is al jaren gedoe over en het heeft nooit de lokale publieke functie vervuld die mag worden verwacht van zo’n centraal gelegen gebouw dat de gemeenschap jaarlijks zo veel geld kost.

  Smaad en laster zijn geen meningsuitingen maar strafbare feiten die bij het OM moeten worden aangebracht. Niemand staat boven de wet, ook u niet.

  Ik reageer hier op onderwerpen die door u worden aangekaart. Zo zijn de taken verdeeld in het publieke debat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.