De tentoonstelling van verzamelde kunstwerken van de gemeente werd geopend in een geheel andere expositie. Daarop wees vrijdag directeur Marieke Uildriks van Museum Jan, waar de opening plaatsvond. Blijkbaar liet zij zich die kans niet ontnemen op de Landschappen van de in Amstelveen geboren en opgegroeide fotografe Saskia Boelsums te wijzen.

Een van de drie genomineerde werken van haar schaft de gemeente ook aan. Welke van de drie? Dat mogen de inwoners digitaal zeggen. Het zij allemaal landschappen rond en uit Amstelveen.

Honderd
Saskia Boelsums, fotograaf / beeldend kunstenaar en kunstenaar van het jaar 2020, exposeert deze zomer bijna honderd werken in museum JAN in Amstelveen. De titel van de tentoonstelling is ‘Liefde voor Landschap’. In de twee grote zalen van het museum zijn een groot aantal Nederlandse landschappen te zien. In twee kleinere zalen is te zien hoe Saskia Boelsums gekomen is tot de keuze voor fotografie en hoe ze zich via stillevens en portretten ontwikkeld heeft tot landschapsfotograaf. De expositie is op 30 juni geopend en loopt tot en met 25 september.

Camera
‘Ik voel me kunstenaar met een camera,’ zegt Saskia Boelsums vaak over haar speciale manier van werken.’ Ze gebruikt camera en fotografische technieken om uit te drukken wat ze ervaart als ze in de natuur is. Net als een schilder dat zou doen. ‘De foto die ik maak daar zit alles al in. Dat is mijn basis, of zoals een schilder zou zeggen, dat is mijn schets. Daarna ga ik ermee aan het werk. Ik maak een uitsnede, zoek naar een goede balans tussen licht en donker en geef bijvoorbeeld extra nadruk aan de meest essentiële kleuren. Zo werk ik eraan tot ik in het eindresultaat de ervaring terugzie die ik had toen ik de foto maakte.’

Saskia Boelsums laat een impressionistische en persoonlijke beleving zien. Hierin bouwt ze voort op de kunsthistorische schildertraditie van geromantiseerde en onstuimige landschappen, zoals de aquarellen van Johan Hendrik Weissenbruch, de wolkenschilderijen van John Constable en de schilderijen van de School van Barbizon.

Kunstenaar

De tentoonstelling Liefde voor Landschap volgt haar ontwikkeling als fotograaf. Ze is begonnen met landschapsfoto’s die vooral registrerend zijn. Maar in de loop van de tijd zijn haar foto’s steeds schilderachtiger geworden. Van beide benaderingen zijn volop foto’s in de tentoonstelling opgenomen. De tentoonstelling laat ook foto’s zien uit de periode voor ze landschappen maakte. Haar eerste stilleven, een felrode granaatappel, is te zien, net als een aantal andere stillevens waarmee ze de eerste prijzen uit haar carrière in de wacht sleepte. Ronduit grappig zijn de portretten die ze maakte van haar partner in allerlei lastige situaties.

Bij de opening van de overzichtstentoonstelling ‘Liefde voor Landschap’ is ook het derde fotoboek van Saskia Boelsums gepresenteerd. Titel: Kunstenaar met een camera. Het boek heeft in grote lijnen eenzelfde opbouw als de tentoonstelling, via stillevens en portretten naar landschapsfotografie. Maar dan wel op haar eigen schilderachtige manier.

De tentoonstelling Liefde voor Landschap is tot en met 25 september te zien in Museum JAN in Amstelveen. Het boek Kunstenaar met een camera is uitgegeven door Terra en is verkrijgbaar via de boekhandel en alle online kanalen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.