De gemeenteraad heeft ingestemd met de aanstelling van Erik Wiersema (foto) als nieuwe stadsbouwmeester. Hij volgt in die functie Marijn Schenk op. Donderdag 13 april, tijdens een avond over architectuur draagt die hij stokje over.

De raad ook in met de benoeming van twee nieuwe leden van de Erfgoedcommissie. Er komt trouwens een plaats vervangend stadsbouwmeester in de persoon van Daniel Peters, voorgedragen door de Stichting MOOI Noord-Holland.

Ruimtelijke opgaven

Wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening zegt dat er nu eenmaal de komende jaren liggen op gemeentelijk niveau talloze interessante ruimtelijke opgaven liggen. “Denk aan het maken van gebiedsvisies en thema’s als de herbestemmingsopgave en binnenstedelijk bouwen. Stadsbouwmeesters kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren,” vindt ze.

Tweewekelijks spreekuur

De stadsbouwmeester houdt tweewekelijks spreekuur, waarin hij samen met de stadsarchitect vergunningsaanvragen toetst in gebieden met een bijzonder welstandsregime. Naast een toetsende rol adviseert de stadsbouwmeester bij planontwikkeling. Ontwikkelaars van bij de gemeente aangemelde bouwinitiatieven kunnen in een vroeg stadium een onafhankelijk advies krijgen over hun bouwplannen.

Erfgoedcommissie

De raad stemde ook in met de benoeming van Hester Wessels als nieuwe voorzitter van de Erfgoedcommissie voor drie jaar en met Daniel Peters als lid. Wethouder monumenten Herbert Raat zegt dat het orgaan erfgoedadviezen aan de gemeente geeft bij vergunningaanvragen voor monumenten of beschermde stadsgezichten. Ook adviseert het bij waarde toekenning van (potentieel) erfgoed. “Hierdoor hebben we de afgelopen jaren panden met belangrijke cultureel historische waarde weten te behouden voor Amstelveen door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument”, zegt hij. Raat vind het orgaan een “waardevolle commissie met een dankbare taak.”

 Erik Wiersema

Erik Wiersema (1965) woont en werkt als architect in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de TU Delft en heeft ervaring in vele ‘rollen’ in ruimtelijke ontwikkeling: Als ontwerper van stedenbouwkundige plannen, scholen, woningbouw, landschap en interieurs en als supervisor voor gebiedsontwikkkeling. Hij werkte als ontwerpende én organiserende ‘regisseur’ in publiek-private ontwikkelingen in met name suburbane ruimtelijke opgaven. De kern van zijn passie is werken mét en voor mensen uit allerlei verschillende vakdisciplines. Daarmee kan hij volgens de gemeente zorgen voor verbinding tussen verschillende partijen en belangen. ‘In de eerste periode is hij voornemens de tijd en ruimte te nemen om goed te luisteren en waar te nemen wat er in Amstelveen speelt en waar de identiteit en leefkwaliteit voor de inwoners en bezoekers behouden en versterkt kan worden.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.