Zoals eerder aangekondigd toont de gemeente deze zomer haar kunstschatten. Van 2 juli tot en met 25 september is de tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie’ te zien in het Cobra Museum en Museum JAN.

Op beide locaties is de expositie gratis toegankelijk voor alle inwoners. ‘Verzameld voor Amstelveen’ bevat, naast topstukken uit het verleden, ook de nieuwste gemeentelijke aanwinsten.

Toonaangevend

De gemeente heeft dit jaar vier kunstenaars uitgenodigd om te reflecteren op de collectie. Het publiek krijgt de primeur van deze hedendaagse kunstwerken, zegt de gemeente. Zij heeft in de afgelopen zeventig jaar een collectie met toonaangevende beeldende kunst opgebouwd. Rond 1955 is zij met verzamelen begonnen. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was afhankelijk van het beschikbare budget en de bestuurders. De gemeente gaf zelf opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en het toenmalig gemeentelijke expositiecentrum Aemstelle. De complete kunstcollectie is inmiddels geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Hierbij zijn volgens de gemeente prachtige werken naar voren gekomen van bijvoorbeeld Melanie Bonajo en Edgar Fernhout.

Cobra en JAN

De tentoonstelling ‘Verzameld voor Amstelveen’ is dus verdeeld over twee Amstelveense musea. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt een selectie kunstwerken uit het gemeentelijke depot getoond. De opdrachten, aankopen en schenkingen laten een veelzijdige verzameling zien met bekende namen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis van de jaren zestig tot en met het heden. Het publiek zal kennismaken met Amstelveense kunstenaars als Gerard Schäperkötter en Jaap Egmond (die ook raadslid is geweest) en de internationaal bekende kunstenaars als Corneille en Melanie Bonajo.

 Topografisch

In Museum JAN staat de Topografische Atlas van Amstelveen centraal. Vanaf 1958 geeft de gemeente kunstenaars de opdracht om de veranderingen in het landschap in en rondom Amstelveen vast te leggen. Het resultaat: een rijke collectie aquarellen, enkele schilderijen en tekeningen, die af en toe is aangevuld met aankopen. Een selectie hiervan is te zien in de tentoonstelling, gecombineerd met opdrachten naar aanleiding van de publicatie Zo zie ik Amstelveen uit 1989 en drie nieuwe aanwinsten.

Volgens wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur) worden de twee tentoonstellingen te met zorg zijn samengesteld in samenwerking met de beide musea. “We hopen op een hoge opkomst deze zomer”, zegt hij. “Door het gratis toegankelijk te maken voor iedereen in Amstelveen nemen we eventuele financiële belemmeringen weg. Op deze manier kan iedereen genieten van de rijke collectie kunstwerken die lange tijd niet voor het publiek te zien was. Dit past binnen ons cultuurbeleid ‘De Stad als Podium’ dat als doel heeft om kunst en cultuur bereikbaar te maken voor alle Amstelveners.”

Nieuwste aanwinsten

De gemeente breidt de kunstcollectie uit met werken van hedendaagse kunstenaars die in de regio gevestigd zijn en zet zo de traditie als opdrachtgever voort, meldt zij. Aan vier kunstenaars is gevraagd nieuw werk te maken dat aansluit op de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen.

Johannes Verwoerd (1985) ontsluit via augmented reality de getoonde werken uit de gemeentelijke collectie in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, zowel in het museum als op straat. Rondom de Topografische Atlas in Museum JAN brengen Jaehun Park (1986), Mitchell Thar (1991) en Yana Naidenov (1988) de ruimtelijke ontwikkeling van Amstelveen in beeld. De inhoudelijke aandacht voor het landschap is daarbij onveranderd, maar de manier van vastleggen eigentijdser: van digitale sculpturen tot fysieke installaties.

Aanvullende informatie is te vinden op de websites van Visit Amstelveen, Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.