Door verlies van de VVD met twee zetels mist de bestaande coalitie (met D66 en PvdA) de meerderheid in de gemeenteraad. De VVD blijft net acht zetels wel de grootste, maar zowel PvdA (3) als D66 (7) bleven gelijk. Burgemeester Tjapko Poppens hield bij het bekend maken van de zetelverdeling gisteravond laat nog wel een slag om de arm, zei hij. Maandag (21 maart) maakt het centraal stembureau de definitieve uitslag bekend. Ook in Amstelveen rikten de lokale partijen verder op. Er zijn er nu drie, die allemaal wonnen.
Een coalitie voor de komende jaren, zou met Burgerbelangen Amstelveen (bbA) kunnen worden gevormd. Die partij bestaat 29 jaar een won een zetel bij de verkiezingen; zij ging van vier naar vijf zetels. Maar ook met een van de andere lokale partijen, Actief voor Amstelveen (AVA) en Goed voor Amstelveen (GVA) zou een coalitie van twintig van de 37 zetels, zoals nu, kunnen worden gevormd, mits de PvdA aan boord blijft. Die kan gemist worden om op hetzelfde aantal uit te komen als bbA er bij wordt betrokken.
GroenLinks verliest
GroenLinks en het CDA verloren beide een zetel, zij houden er respectievelijk naar vier en één over. Het verlies van de VVD valt ten dele toe te schrijven aan de nieuwe landelijke partij Belang Van Nederland (BVNL) ter rechterzijde, die één zetel in de wacht sleepte, en mogelijk de opkomst van lokale partijen. Behalve GVA, goed voor twee zetels en in wezen in een afscheiding van AVA, die ook van en naar twee zetels ging, komt 50Plus met een zetel in de gemeenteraad. SP houdt twee zetels en ChristenUnie houdt er één. AVA had er oorspronkelijk twee, maar Lijst Höcker (nu GVA) verliet de fractie. Beide krijgen er nu dus twee terug.
Het opkomstpercentage was in Amstelveen 52,85%, hoger dan het landelijke gemiddelde.
Meer info: www.amstelveen.nl/verkiezingen
Deze (voorlopige) uitslag laat ook ruimte voor een coalitie zonder de VVD. Een interessante gedachte..
Een coalitie zonder de VVD is een hoopgevende gedachte.
De VVD heeft sinds circa 30 jaar het LAAGSTE resultaat behaald. Ook het opkomstpercentage is bij gemeenteraadsverkiezingen NOOIT zo LAAG geweest. Dat die iets hoger is dan landelijk gemiddeld doet er niet aan af.
Dat zowat 47 % oftewel bijna de helft van kiesgerechtigden NIET komt stemmen, maakt een enorm grote kloof tussen gekozene en de politiek enerzijds en kiesgerechtigden anderzijds duidelijk.
Het zo vaak unaniem of met de grootst mogelijke meerderheid instemmen met zowat alle collegeoorstellen is een dikke middelvinger die aan de kiezers is uitgestoken die zich aldus slecht vertegenwoordgigd voelt cq desinteresse terug toont terwijl de politici afgelopen 4 jaar nauwelijks hun best hebben gedaan de voelsprieten bij de kiezers te hebben en gewoon de mening te verkondigen.
Het is inderdaad het slechtste resultaat in 30 jaar. Zowel in relatieve als absolute zin. Daar moet toch iemand de verantwoordelijkheid voor nemen zou je denken.
Hr. Raat lijkt zijn houdbaarheidsdatum inmiddels te zijn gepasseerd. Eens kijken wanneer dat besef ook bij hem indaalt.
Niet alleen Raat, maar de gehele VVD. Het is nooit goed als 1 partij onder het bewind van 1 persoon heel lang aan de touwtjes trekt.
Als men het handig speelt, kan men nu de VVD passeren, waardoor er voor alle anderen meer binnen te slepen valt.
Niet reëel. Wel zal de VVD in een nieuw college een toontje lager moeten gaan zingen dunkt mij.
Een 4 partijen coalitie met D66, BBA, GroenLinks en PvdA is anders zo ondenkbaar nog niet.
Lijkt mij onwaarschijnlijk. Mocht BBA zich daadwerkelijk binden aan een dergelijk “links” college dan tekent zij haar eigen doodsvonnis in een toch overwegend “rechts” georiënteerd Amstelveen.
BBA noemt zichzelf een progressieve partij, waarmee naar mijn idee wel degelijk een mogelijkheid over links bestaat. Voeg daarbij dat GL heel graag in de coalitie wil en de PvdA eigenlijk ook wel eens van de VVD verlost wil zijn, dan rest alleen nog D66 om er eens serieus naar te kijken.
Niet dat het persé mijn voorkeur heeft, maar het lijkt me geen slecht idee als de VVD eens een tijdje gaat nagaren op de oppositiebank. En ook op vele andere gebieden waar de VVD veel invloed heeft kan dan eens een frisse waaien.
Lijkt mij ook best mogelijk, want dan zouden deze partijen veel meer van hun eigen programma binnen kunnen halen.
VVD is de grootste partij. Waarom moeten ze nagaren? Omdat hun voorsprong iets geslonken is? Als Ajax had ooit 9 punten voorsprong had en nu 2, maar worden ze nog steeds kampioen toch?
Ik denk dat dat besef al een tijdje geleden is ingedaald. Echter wat moet de wethouder dan? Den Haag zit niet te wachten en het bedrijfsleven kom je niet in met alleen de lagere school afgerond. Ik ben bang dat we het nog minimaal een paar termijnen moeten volhouden. Het is niet anders.
De inwoners hebben gekozen, of je het daar nu wel of niet mee eens bent, de VVD is aan zet!
CDA, PvdA, D66 en GroenLinks zetten in 2002 de VVD na een hele lange heerschappij in de oppositiebanken. Kortom het is maar net waar een meerderheid gevormd kan worden en het is niet gezegd dat de VVD aan zet is want als partijen iets anders willen kan het ook zonder VVD. Inmiddels is de VVD (sinds 2018) weer 18 jaar aan de macht, voor 2002 was dat ook zowat 40 jaar.
Slechts 52 % van de kiezers heeft gesproken. Bijna de helft van de kiezers heeft helemaal niet gesproken.
VVD rest slechts één reële optie die ook nog eens in afdoende mate recht doet aan de uitslag: PvdA inruilen voor BBA en wederom doorgaan (VVD, D666 en BBA) met 20 van de 37 zetels.
10 jaar our maar nog steeds relevant: “De bestuursperiode voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen van de Koningin zou wettelijk moeten worden vastgesteld op twee termijnen van elk vier jaar. Dit zegt burgemeester van Alphen aan den Rijn, Beste Bestuurder van 2011 en oud-voorzitter van de VVD Bas Eenhoorn. ‘Daarmee voorkom je dat bestuurders Zonnekoninggedrag gaan vertonen’, aldus Eenhoorn.”
bron: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/burgemeester-alphen-pleit-voor-maximum-twee-termijnen-voor-bestuurder
“Burgemeester Eenhoorn pleit voor inperking van de bestuurstermijn van bestuurders naar aanleiding van de recente corruptie- en belangenverstrengelingszaken in het lokale en regionale bestuur. ‘Het zou goed zijn als we in Nederland termijnen zouden vaststellen van niet meer dan twee keer vier jaar. Als je heel lang in het gemeentehuis zit, gaan heel veel lijntjes via jou lopen. Kortere termijnen binden de macht van bestuurders’, aldus Bas Eenhoorn.”
Correct
Met andere woorden de houdbaarheid van VVD Wethouder Raat is allang verstreken. Het wordt tijd voor een frisse (natte) wind.
Herstel: Met andere woorden de houdbaarheid van VVD Wethouder Raat is allang verstreken. Het wordt tijd voor een frisse (niet: natte) wind.
Volgens multi-interimburgemeester Eenhoorn (VVD) gaan wethouders die langer dan twee termijnen in functie blijven zich als Zonnekoningen gedragen.
Bij Herbert Raat, wethouder van Hobby & Lobby, waren de symptomen daarvan al eerder kenbaar.
Een coalitie zonder de VVD zou heel gezond voor Amstelveen zijn. Maar ja, wat moet er dan met Raat gebeuren?
Is dat ons probleem?
Olaf Oomes, U heeft de mond vol over de politiek maar gaat niet stemmen….roepen vanaf de zijlijn is dat.
Om met Wim Kan te spreken: als je de sport niet beoefent moet je je ook niet met de regels bemoeien.
Inderdaad ik riep op tot niet stemmen om de nadrukkelijke reden het democratische basis van politiek Amstelveen één groot vraagteken te laten zijn. En wat blijkt ik stond niet alleen in mijn oproep. Velen hebben mijn voorbeeld gevolgd. Dat is niet langs de zijlijn staan maar juist actief met de politiek bezig zijn maar blijkbaar niet op de wijze die u voor ogen staat. Volgens mij mag dat in een democratisch land zonder stemplicht.
Ik houd mijn hart vast met dat stemmen als ik zo je reacties lees 😂