De VVD, grootste fractie in de gemeenteraad, treedt na de verkiezingen aan met voornamelijk nieuwe raadsleden. Anders dan voorheen is nu veertig procent vrouw, zowel in de Top 10 als in de volledige kandidatenlijst.

Die is eerder deze week in een besloten ledenvergadering in Paardenburg, waar media werden geweerd, unaniem goedgekeurd, zegt de partij.

Lijsttrekker

Lijsttrekker is, zoals bekend, de zittende wethouder Herbert Raat. Van de bestaande fractie staan alleen fractievoorzitter Kees Noomen en de raadsleden Janneke Leegstra, Victor Frequin, Bas Zwart en Arjan Gerritsen op verkiesbare plaatsen, rekening houdend met de bestaande grootte van de fractie (10 zetels).

Meer vrouwen

Tot nu toe was Janneke Leegstra (2) het enige vrouwelijke raadslid, maar zij krijgt nu gezelschap van Jet Smit (5 en tot nu wel lid van een raadscommissie als burgerraadslid), Femke Lagerveld (7) en Elisa de Marco (9). Verder staan in de Top 10 van de kandidatenlijst Menno van Leeuwen (6) en Bart Dorgelo (8). Niet meer op de kandidatenlijst staan de raadsleden Paul Feenstra en Remco Snoek. Hans Bulsing, ooit fractievoorzitter, is nu lijstduwer. Op de kandidatenlijst komt men op onverkiesbare plaatsen de raadsleden Tom Coumans (19), Benjamin Smalhout (20) tegen.

Lijst

De complete kandidatenlijst: 1. Herbert Raat (lijsttrekker) 2. Janneke Leegstra 3. Kees Noomen 4. Jet Smit 5. Menno van Leeuwen 6. Femke Lagerveld 7. Bart Dorgelo 8. Elisa de Marco 9. Victor Frequin 10. Bas Zwart 11. Arjan Gerritsen. 12. Ima Stokvis . 13. Laura Oorschot. 14. David Koekoek. 15. Sophie Witteveen. 16. Bernard Lensink. 17. Charlotte Soh. 18. Carl Stal. 19. Tom Coumans. 20. Benjamin Smalhout

Lijstduwers: 21. Rob Ellermeijer 11. Arjan Gerritsen 22. Hans Bulsing 23. Rajiv Mehra

 

6 COMMENTS

 1. Goh! interessante lijst. Zie je wel dat in tegenstelling tot wat types als Kees Noomen, Claudio Mancinelli en Herbert Raat riepen tot voor kort, het wel degeljk mogelijk is om vrouwen te vinden! Complimenten daarvoor.
  D66 die inclusiviteit en man/vrouw verhoudingen zo belangrijk vindt, kan ervan leren!

  Wel opvallend dat Herbert Raat (op naar 16 jaar wethouderschap en 20 jaar in de Amstelveense politiek) en Kees Noomen (16 jaar raadslid op naar 20 jaar waarvan dus op naar 16 jaar fractievoorzitter) samen met Victor Frequin ook op naar 16 jaar raadslidmaatschap ongeveer het type grijs, kalend en blanke man zijn die vooral hun macht willen behouden. Langdurig aan de macht zijn corrumpeert, het maakt mensen minder scherp en zetelplakkers. Hopelijk is lijstduwer Rob Ellermeijer niet opnieuw wethouderskandidaat. Die man is zowat erger dan Herbert Raat. Zou trouwens wel lachen zijn als de nieuwe fractie straks niet Herbert Raat of Kees Noomen als fractievoorzitter kiest 😉

  Kop is wel misleidend, want die moet zijn kieslijst VVD telt meer vrouwen. De fractie is er pas NA verkiezingen als ze die zetels halen. In theorie weet je maar nooit…

 2. Deze ‘vernieuwende, diverse en krachtige lijst’ (quote voorzitter) wordt straks aangevoerd door een tweetal dat er al 20 jaar zit. Ik gun het beide oprecht van harte, maar dat vernieuwend noemen is bijna een belediging van je kiezers. Het is eerder doorgaan op de oude voet met links en rechts wat nieuwe fractieleden.

  En inderdaad, als je uitgaat van 10 zetels en collegedeelname, dan is plaats 10 ook een verkiesbare plek. Kanttekening is wel dat de VVD bij de laatste verkiezingen 8 volle zetels haalde en twee restzetels kreeg. Dat kan ook zomaar de andere kant opvallen natuurlijk.

  Niettemin, het vertrouwen in Herbert Raat is kennelijk groot dus felicitaties zijn wat mij betreft op zijn plaats.

 3. ‘Woorden hebben hun betekenis’ was de titel van een boekje dat voormalig VVD-fractievoorzitter en -minister Frits Bolkestein in 1992 uitbracht. De kandidatenlijst van de lokale VVD ‘vernieuwend, divers en krachtig’ noemen, is echter een gotspe. Woorden hebben hier hun betekenis verloren.

 4. “De bestuursperiode voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen van de Koningin zou wettelijk moeten worden vastgesteld op twee termijnen van elk vier jaar.” Dit zegt burgemeester van Alphen aan den Rijn, Beste Bestuurder van 2011 en oud-voorzitter van de VVD Bas Eenhoorn. ‘Daarmee voorkom je dat bestuurders Zonnekoninggedrag gaan vertonen’, aldus Eenhoorn.

  Zonnekoningen, autocraten, alleenheersers en dictators vertonen in dit opzicht hetzelfde gedag: Zij willen hun positie voor geen prijs verliezen. Naarmate zij langer aan de macht zijn, zijn er steeds minder mensen die er iets van durven zeggen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.