‘Snoeihart’ is volgens GroenLinks het oordeel van de Inspectie Justitie en Veiligheid over het falende beleid van de gemeente op het gebied van branden blussen. De fractie wil daarover een debat in de gemeenteraad. Bij de brand in de Urbanuskerk in Bovenkerk bleek de brandweer niet snel de kranen te kunnen vinden waaruit bluswater moest komen. In een rapport van de inspectie werd geconstateerd dat bluswater geen hoge prioriteit op de agenda van B&W heeft.

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali

“De 370 meldingen over kapotte brandkranen zijn blijkbaar in een la gelegd”, zegt fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks.  En onduidelijk is volgens hem wat er is gebeurd met de 160.000 euro die de gemeenteraad beschikbaar stelde om ze te laten repareren.

Kritiek

GroenLinks, de grootste oppositiepartij, vindt dat de gemeente in haar reactie de ernst van de bevindingen van de inspectie niet onderkent. “De gemeente denkt er van af te zijn met de constatering dat inmiddels alle brandkranen weer op orde zouden zijn.”

Kern van kritiek van de inspectie is volgens de partij dat de beheer- en controleprocessen bij de gemeente slecht of niet worden uitgevoerd, waardoor dit zo faliekant fout kon gaan. En dat is niet de eerste keer, zegt GroenLinks.  “Eerder is de gemeente al op de vingers getikt omdat de financiële processen niet op orde waren, vorig jaar was er een ICT crisis omdat het IT beheer een janboel was en nu blijken essentiële werkzaamheden in het brandveiligheidsdomein niet te worden uitgevoerd.”

Rammelende brief

Dat ligt meestal niet aan ambtenaren, naar aan de aansturing van de gemeentelijke organisatie, vindt de fractie. Daar is veel mis mee, zegt zij. Men past op het raadhuis de basisprincipes van administratieve vastlegging en controle niet toe, meent Kortekaas. “Er ligt een uitstekend rapport van de inspectie, maar het college laat in haar reactie in een rammelende raadsbrief en een dito persbericht zien dat het er helemaal niets van begrijpt. De burgemeester lijkt heel tevreden met de constatering dat alle brandkranen inmiddels weer gemaakt zouden zijn en wil overgaan tot de orde van de dag.”

Boetekleed

Opvallend is volgens de partij ook dat de gemeente deels het boetekleed aantrekt, maar tegelijkertijd begint te wijzen naar brandweer en waterschap. En zonder enige onderbouwing roepen B&W dat het in andere gemeenten ook wel eens niet op orde zou kunnen zijn, voegt GroenLinks daaraan toe. “Blijkbaar allemaal bedoeld om de aandacht van het eigen falen af te leiden.”

De partij vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente niet meteen na de brand zelf een onderzoek heeft gedaan naar de eigen processen. “Dan had er al lang een plan van aanpak kunnen liggen om de boel nu wel op orde te krijgen.” In het debat wil GroenLinks van het college nu antwoord op allerlei vragen die zij heeft en belangrijk acht.

13 REACTIES

  • Heb ik overigens ook niet kunnen achterhalen op Amstelveenzzzzzz, dat bemand wordt door VVD communicatie’adviseurs’…en overal haar VVD standpunt profileert. Dus waar is die transparantie? Nergens dus. Blij als deze burgemeester het veld ruimt.

  • Volgens mij geen wethouder, want voor Openbare Orde en Veiligheid is de burgemeester verantwoordelijk. Het spijt mij voor u en anderen dat Raat in dit geval geen directe schuld is toe te schrijven. Hij gaat wel over handhaving en vergunningen. maar beide zijn t.a.v. de brandweer niet aan de orde. Er is wel een Regionale regeling voor veiligheid (Veiligheidsregio), maar daarin zit ook de burgemeester. Dat alles maakt natuurlijk niet dat B&W as college kunnen worden aangesproken. Dat doet GroenLinks dan ook.

 1. Aandacht afleiden van het eigen falen, daar is ons gemeentebestuur inderdaad erg goed in. Daar staat tegenover dat b&w zichzelf heel goed kunnen verkopen. Beleidsontwikkeling, beheer- en controle krijgen hierbij niet de aandacht die zij verdienen.

  Gelukkig is er nog de gemeenteraad waarvan sommige leden beseffen dat het hun taak is om het bestuur en de uitvoering door de ambtenaren te controleren.

  Kortekaas noemt alleen de janboel bij financiën en ict, maar helaas blijven het bestuurlijke falen daartoe niet beperkt. O.V., handhaving, afvalinzameling, verkeer, Stadshart, bestuurlijk hobbyisme, patronage, ..

  • ‘Kees’, kennelijk ben ik jouw hobby, Laat het geen obsessie worden.

   Iedereen – ook een bestuurder – mag privé hobby’s hebben, maar als die de gemeenschap tonnen of zelfs miljoenen kosten, is dat een andere zaak. (Voor het door de gemeente voor 1 miljoen euro aangekochte en vervolgens geheel opgeknapte houten kot aan de Randwijcklaan 13 is nog steeds geen huurder gevonden.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.