Wegens de oorlog in Oekraïne schijnen politieke partijen in den lande weinig aan verkiezingscampagne voor de gemeenteraad te hebben gedaan. In Amstelveen viel daar ni zoveel van te merken. In tegendeel. De twaalf partijen die loeren op fracties in de raad, kwamen opdraven bij verkiezingsdebatten, markten en strooiden in de wijken folders met de bekende beloften. Dit weekend voor de kiesdata draaiden de campagneteams nog op volle toeren, nadat hun lijsttrekkers in het min of meer officiële verkiezingsdebat, georganiseerd door de gemeente, hun zegje al hadden gedaan.

Dat debat werd houden in de internationale school aan de Sportlaan (ISA), werd geleid door presentator Joost Hoebink en ingeleid door burgemeester Tjapko Poppens die iedereen in de zaal en door streaming verbonden op hart bond vooral te gaan stemmen.

Teeven

De VVD gooide er zaterdag en zondag een schepje bovenop door die eerste dag met een bus door diverse wijken te rijden. Partijgenoot Fred Teeven is buschauffeur, van wie ook bij een vorige campagne gebruik werd gemaakt (foto). Zondag waren de VVD’ers ook op pad. Net als de affiches plakkende en van partijhesje en -petje gehulde PvdA-lijsttrekker Marijn van Ballegooijen en de meeste andere partijen. Mogelijk deed de ChristenUnie om religieuze redenen die dag niet me. Boodschap van de PvdA is dat die partij voor een ‘sociaal’ beleid staat, overigens hetzelfde dat andere roepen. Ook de derde coalitiepartij, D66, ging er op zondag op uit. “Op deze laatste campagne-zondag waren we weer op pad. Met enthousiaste D66’ers en leuke Amstelveners”, twitterde de partij. En GroenLinks kwam met een betrokken delegatie in de wijken ook met een persoonlijke brief waarin hij PvdA-raadslid Arnout van den Bosch weerspreekt. Het is volgens lijsttrekker Lennart de Looze geen tijd voor ‘kneiterlinks’, zoals Van den Bosch zei, noch voor ‘kneiterrechts’, alleen maar voor GroenLinks. Maar daarvoor moet men in dit liberale Amstelveen wel een stapje naar links doen.

Democratie

“Een feest van de democratie”, noemde Hoebink het debat in ISA. Maar de burgemeester stond er toch met een dubbel gevoel, zei hij. Enerzijds is er de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, die ook honderden vluchtelingen richting Amstelveen zal sturen, anderzijds kan men in dit land en in deze gemeente vrije keuzes maken. Dat moet ook aan de wereld worden getoond, vond Poppens.

Gas

Hoewel zowel van het digitaal het debat van vrijdag volgende als het in de ISA aanwezige publiek slechts ruim de helft (51%) vindt dat Amstelveen zo snel mogelijk van het gas af moet, is dat allerminst de mening van de politiek. Dat bleek in de afgelopen vier jaren en ook de kandidaten lijken over de kwestie verdeeld. In elk geval zal de nieuweling Yoran van Koningsveld van BVNL, als hij tot de raad wordt toegelaten, de boodschap verkondigen dat de kosten voor maatregelen rond het klimaat niet te hoog voor de burger moet worden. Hij staat op voor een meer open plaatselijke overheid en ondernemerschap. “Achterover leunen” wat het klimaat en de energietransitie betreft, noemde D66-lijsttrekker Floor Gordon die houding. Zij wilde wel de kosten eerlijk verdelen. En de burgers ‘niet onnodig op kosten jagen’. Maar war de wel nodige kosten zijn bleek onduidelijk. En tijdens heel het debat werd overigens kernenergie niet genoemd.

Lokaal

Intussen daalt ook in de lokale politiek de uitslag van de landelijke neer. Met andere woorden: als het met VVD, D66, GroenLinks, CDA, PvdA en SP landelijk goed gaat, zal het ook in Amstelveen goed gaan. En het omgekeerde is ook waar. Maar de lokale partijen zijn in opmars. In Amstelveen zijn dat Actief voor Amstelveen (AVA), Goed voor Amstelveen (GVA) en Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Die laatste bestaat al 29 jaar, hamert de partij in promotie er in bij kiezers. Lijsttrekker Ruud Kootker zei tijdens het debat: “Wij hebben geen landelijke kopstukken van partijen als VVD, D66 en BBB nodig, maar willen plaatselijk mogelijk maken wat nodig is.” Intussen lijkt ook de oorlog tussen de oudste lokale partij en de twee nieuwere in de politieke arena uitgebroken. Volgens Michel Becker van AVA is bbA elitair en dan ook opgericht bij de goudkust. En GVA verliet AVA weer, waardoor beide de vorige periode één zetel overhielden.

Fototoestel

Over het plaatsen van bewakingscamera’s waren tijdens het debat de meningen verdeeld. Meer toezicht via camera’s mag best van lijsttrekker Herbert Raat van de VVD, ook als het de zogenaamde privacy schaadt. Een krappe meerderheid van de het debat volgende stemmers was het niet met hem eens. Lijsttrekkers Marijn van Ballegooijen (PvdA) en Lennart de Looze (GroenLinks) zagen meer in een preventieve oplossing via GGZ en gemeentelijke jongerenwerkers. “Mensen lossen meer problemen op dan camera’s”, vond Van Ballegooijen. Maar Raat hield vol dat camera’s slechts een middel zijn om criminaliteit te weten, geen doel.

1 COMMENT

  1. Kiesstrijd? Wélke kiesstrijd?

    Dankzij de zelfreclame op kosten van de gemeenschap (zie gemeentekrant Amstelveens Nieuwsblad en corruptieblad AmstelveenZ) en mede dankzij de medewerking van de welwillende lokale journalistiek (zie bijgaande foto) is de verkiezing een gewonnen race voor de regerende coalitie.

    De bestuurders gaan zich in de volgende termijn nóg meer bezig houden met dingen die zij leuk vinden. Logisch dat zij daar zin in hebben.

    En Amstelveen? Die bekijkt het maar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.