In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant, De Nieuws BV en talkshow M op zoek naar het beste raadslid van Nederland. Op die manier vraagt men aandacht voor het belang van lokale politiek.

De eerste editie van de verkiezing in 2014 werd gewonnen door Ron Meyer, SP-raadslid in Heerlen. Johnas van Lammeren, raadslid voor de Partij voor de Dieren in Amsterdam, werd zijn opvolger in 2018. Tot dinsdag 1 maart om 10:00 uur ‘s ochtends kan iedereen raadsleden nomineren en een stem uitbrengen op hun favoriete raadslid. Iedereen kan raadsleden nomineren en op hen stemmen.

 Jury

Aan het einde van deze nominatie- en stemronde buigt een jury – bestaande uit afgevaardigden van de organiserende partijen – zich over de top 50 raadsleden met de meeste publieksstemmen. Op basis van criteria zoals effectiviteit, communicatieve vaardigheden en integriteit kiest de jury een top 12.

De teller wordt dan op nul gezet en kan er opnieuw gestemd worden. Op vrijdag 11 maart worden de 4 finalisten in de uitzending van radioprogramma De Nieuws BV bekendgemaakt. De winnaar van de verkiezing wordt op maandag 14 maart in talkshow M gekroond. Tijdens de vorige editie werden meer dan 80.000 stemmen uitgebracht.

Schijnwerpers op raadswerk

“Ruim 8.000 raadsleden zetten zich met hart en ziel in voor hun gemeente. Ze werken aan belangrijke dossiers zoals jeugdzorg en openbare orde en veiligheid, die veel impact hebben op het dagelijkse leven. Met de verkiezing proberen we de schijnwerpers op dit belangrijke raadswerk te zetten”, zegt Alex Klusman van BKB.

“In de afgelopen jaren hebben gemeenten meer verantwoordelijkheden gekregen. Tegelijkertijd doen raadsleden het werk naast hun reguliere baan. De werkdruk is hoog. Des te meer reden om raadsleden in het zonnetje te zetten”, vindt John Bijl van het Periklesinstituut.

1 COMMENT

  1. Prima dat beste raadslid,maar dan ook het slechtste, anders wordt het weer zo’n zelffelicitatiecommissie. Niet dat ze daar overigens vies van zijn hier, hoor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.