Om te voorkomen dat zogeheten flitsbezorgdiensten zich in Amstelveen vestigen, omdat Amsterdam daar voor een jaar een moratorium op heeft ingesteld, neemt de gemeenteraad naar verwachting woensdag een voorbereidingsbesluit voor een soort paraplu bestemmingsplan. Dat voorziet in de komst van nieuwe bezorgdiensten, die de leefbaarheid in woonwijken doet verminderen wegens overlast die zij daar geven.

Op dit moment zijn al twee bezorgbedrijven, respectievelijk in Kostverlorenhof en bedrijventerrein Legmeer, in Amstelveen gevestigd, zeggen B&W. Volgens wethouder Floor Gordon van Economische Zaken, is de gemeente niet tegen flitsbezorgers, die online bestelde maaltijden binnen tien minuten bij de klant brengen, maar wil zij uitwassen tegengaan. Dat vertelde zij aan Het Parool.

Inpasbaar

“Het is voor nieuwe vestigingen gewenst de ruimtelijke inpasbaarheid beter te waarborgen en bij voorkeur hierover sluitende afspraken te maken met de initiatiefnemers”, zeggen B&W in het voorstel aan de raad. “Omdat het enige tijd kost de juiste spelregels te kunnen vaststellen is het gewenst een voorbereidingsbesluit te nemen zodat de huidige situatie als het ware bevroren wordt. Een voorbereidingsbesluit is het geëigende instrument om nieuwe ongewenste ontwikkelingen te kunnen weren tot het moment waarop een definitieve regeling in een (paraplu)bestemmingsplan is opgenomen. Er behoeft geen uitgebreide onderbouwing plaats te vinden en het besluit zelf is niet voor beroep vatbaar. Het instrument is daardoor direct toepasbaar en inzetbaar.”

Darkstores

Behalve Amsterdam heeft ook Diemen al een dergelijk besluit genomen en Amstelveen vreest een toeloop van bedrijven uit de regio. Daarom wil zij maatregelentreffen als buurgemeenten.  Het gaat vooral om zogenaamde darkstores, flitsbezorgmagazijnen, die andere winkels uit de buurt verdrijven en zelf doorgaans dicht zijn geplakt; men kan er als consumenten niet terecht. Getir is in het winkelcentrum Kostverlorenhof gevestigd. Volgens Gordon wil men wel een groei, maar niet een ongecontroleerde. Met Getir wil de gemeente praten over een vestigingsplaats elders, dus buiten Kostverlorenhof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.