Dat door de wind bijna voortijdig het doek al was weggewaaid was achteraf misschien wel symbolisch voor de openluchtexpositie (tot 22 februari) op het Handelsplein. Daar openden de wethouders Frank Berkhout (jeugdzorg en onderwijs) en Marijn van Ballegooijen (zorg en welzijn) samen een tentoonstelling van foto’s van slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Het is een reizende expositie van de stichting Open Mind, die in het magazine ‘Wij’ (doorbreken de cirkel van geweld) de verhalen van de gefotografeerden hun foto’s laat terugkomen.

Serieus

De kans dat men te maken krijgt met huiselijk geweld en/of kindermishandeling is groter dan de kans op welke andere vormen van geweld dan ook, zegt de gemeente. Dat speelt ook in Amstelveen en daar is Marijn van Ballegooijen zich terdege van bewust. Landelijk zijn tussen de 90.000 en 127.000 kinderen van 0 tot 17 jaar jaarlijks in slachtoffer van ten minste één vorm van kindermishandeling. En tenminste 97.000 vrouwen en 27.000 mannen hebben structureel te maken met fysiek en / of seksueel geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben levenslange en vaak intergenerationele gevolgen voor betrokkenen. De gemeente neemt dit onderwerp dan ook zeer serieus en wil door onder meer deze expositie naar Amstelveen te halen hier meer aandacht voor vragen. De beide wethouders hamerden in hun openingsspeech op het vroeg signaleren ervan. Door huisartsen, onderwijzers en anderen. “Ik vind het heel belangrijk dan mensen het tijdig ontdekken en het doorgeven aan professionals”, zei Berkhout.

Nina

Bij de foto’s ook de verhalen en wie meer informatie wenst over de in beeld gevatte mensen, kan een QR-code scannen. Bijvoorbeeld over Nina, die van haar geboorte af ziek (door medicatie) werd gemaakt door haar moeder, maar gered is door een kinderarts toen zij zo achter was gegaan dat zij in een rolstoel terecht kwam. “Als dokter Vrienten constateert dat de situatie echt kritiek is. Schakelt hij de Officier van Justitie en de politie en laat Nina uit huis halen.” Ouders mogen alleen onder toezicht op bezoek bij haar ko0men in het ziekenhuis. “Als blijkt dat haar moeder stiekem dreigementen in Nina’s oor fluistert, worden de bezoeken stop gezet.”

Zichtbaar

Wethouder Marijn van Ballegooijen (zorg en welzijn): “We nemen het onderwerp huiselijk geweld zeer serieus. We hebben daarom een Regioaanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Ook stelden we meer geld beschikbaar voor uitbreiding van Veilig Thuis en de regionale vrouwenopvang. Het is heel goed dat deze expositie tegen huiselijk geweld in Amstelveen is te zien. Hierdoor willen we dit onderwerp meer bespreekbaar maken en hopen we dat inwoners en instanties melding maken van huiselijk geweld als dat nodig is.”

Dat vindt ook wethouder Frank Berkhout. “Elk geval van huiselijk geweld is er één te veel”, zegt hij. “Het is belangrijk een onderwerp zichtbaar te maken dat lastig zichtbaar te maken is en waar een taboe op ligt. Omstanders kunnen altijd iets doen, door advies te vragen. Dit kan ook anoniem. Daar zijn instanties voor zoals Veilig Thuis. Die kun je ook bellen zonder melding, maar voor hulp of advies.” Hij vindt ook dat de school of de wijkagent er op kan letten. En Veilig Thuis bellen “Signalering is belangrijk. Samen moeten we de cirkel van geweld doorbreken.”

Regioaanpak

In de Regioaanpak wil men huiselijk geweld en kindermishandeling voorkomen, stoppen en blijvend willen oplossen. Hoe meer er over huiselijk geweld wordt gesproken, hoe laagdrempeliger het wordt er zelf over te praten en ook om hulp te zoeken, zegt de gemeente. ‘Door het zichtbaar en bespreekbaar te maken kan het taboe worden doorbroken en wordt het ieders verantwoordelijkheid. In een enquête in 2021 is aan onze inwoners gevraagd in hoeverre zij in staat zijn om huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen en bespreekbaar te maken. Daaruit bleek dat er behoefte is aan meer informatie en algemene bewustwording op dit thema. Onder andere met deze expositie probeert de gemeente daar invulling aan te geven.’

Expositie

De expositie ‘Wij … Doorbreken de cirkel van geweld’ laat indringende portretten zien en vertelt de verhalen van mensen die zelf de cirkel van geweld doorbroken hebben. De expositie benadrukt het belang van de rol en nabijheid van familieleden, buren, vrienden, leraren en andere personen in de omgeving van slachtoffers. De gemeente zegt als ambitie te hebben gesteld dat geen enkel kind en geen enkele volwassene meer te maken krijgt met geweld in huis. Zie voor meer informatie de WIJ-online pagina: www.stichtingopenmind.nl/wij/.

Men kan 24 uur per dag gratis bellen naar Veilig Thuis: 0800-2000 of kijk op de website 020 Veilig Thuis.

Foto’s: Tim Bakker / Gemeente Amstelveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.