Bijna twee maanden na zijn overlijden herdacht dinsdag de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) met een minuut stilte oud-hoofd financiën, Jaap Huizenga, die in 2020 met pensioen ging. Hij was vaak in die commissie.  De commissie is wegens reces niet eerder bijeen geweest, maar wethouder Herbert Raat vond dat men er toch even bij stil moest staan.

Meer dan 30 jaar heeft hij bijgedragen aan het solide financiële beleid van de gemeente. “Hij was onze steun en toeverlaat”, schijft hij op zijn persoonlijke website. Huizenga begon op 1 december 1989 als bedrijfseconoom bij de afdeling Financiën en werd anderhalf jaar later al hoofd Financiën. “Vervolgens heeft hij tal van managementfuncties vervuld, waaronder hoofd concernmiddelen en hoofd staf”, herinnert Raat zich. “Op Jaap kon je bouwen.” Hij stond bekend op het braadhuis klaar voor zijn collega’s, de raadsleden en natuurlijk voor de wethouder Financiën. Raat werkte in die functie tien jaar met hem samen. “Hij sloeg geen raadsvergadering over en was nooit te beroerd om iets een extra keer uit te leggen, want gemeentelijke financiën zijn best lastig te doorgronden”, zegt die.

IJslandOpzijn
website schrijft hij: “In 2011 ben ik twee keer, in februari en september, samen met Jaap naar IJsland afgereisd, waar we probeerden om de 15 miljoen euro gemeentegeld die we hadden ondergebracht bij Landsbanki terug te halen. De bank ging failliet en de provincie Noord-Holland en andere gemeenten hadden samen een vordering op de bank. Advocaten vroegen of gemeentevertegenwoordigers aanwezig konden zijn bij de rechtszaak om de zaak te versterken. Natuurlijk gingen we. Met een mooi resultaat, elke euro is terug in Amstelveen.”

Vrienden
“Dagen lang brachten we door in de rechtszaal. Maar ontspannen ( op eigen kosten) na een lange dag in de Blue Lagoon konden we ook heel goed samen. Daar in Reykjavik zijn we ook vrienden geworden”, zegt hij verder. “Ondanks dat er wegens corona geen groot afscheid in zat, hebben we met burgemeester Tjapko Poppens, gemeentesecretaris Bert Winthorst en naaste collega’s op een mooie manier afscheid kunnen nemen.” Commissie voorzitter Paul Feenstra wenste namens de raadscommissie alsnog zijn vrouw Ingrid en andere nabestaanden sterkte bij het dragen van het verlies. “Ik ga hem zeer missen”, zegt Raat.

Foto: amstelveenweb.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.