Op 18 maart volgend jaar begint in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling van de overleden Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez, beter bekend als Korda. Hij is beroemd om zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara, maar veel meer dan fotograaf van de Cubaanse revolutie.

De tentoonstelling ‘Korda: Cuba, Che, Glamour’, die tot en met 26 juni loopt,  toont een veelzijdig oeuvre waarin niet alleen de Cubaanse revolutie en haar leiders aan bod komen, maar ook het nachtleven in Havana, de vrouwelijke schoonheid en de zeeën rond Cuba. Het werk van Korda is voor het eerst in Nederland te zien.

Gerenommeerd 
Alberto Díaz Gutiérrez, kortweg Korda (Havana, 1928 – Parijs, 2001), was een gerenommeerde Cubaanse fotograaf. Roem en bekendheid verkreeg hij grotendeels door zijn foto’s van de Cubaanse revolutie. Zijn krachtige beelden van Fidel Castro en Che Guevara gingen de wereld over. Toch was Korda veel meer dan de fotograaf van de revolutie. De tentoonstelling in het Cobra Museum brengt een selectie van zijn allerbeste werken en switcht moeiteloos van glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie, naar krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie en van Cubaanse kinderen naar natuurbeelden.

Sexappeal 
Korda startte als mode- en reclamefotograaf. In 1954 richtte hij een van de eerste op de media gerichte studio’s op in Cuba. Van meet af aan had hij een zeer eigen benadering van fotografie, waarbij hij uitsluitend met natuurlijk licht werkte en een nauwkeurige kadrering en compositie hanteerde. Zijn foto’s waren bedoeld als authentieke verhalen over de vrouwelijke schoonheid. Korda hanteerde dezelfde benadering bij het fotograferen van de revolutie. Hij wist hoe hij gebruik moest maken van de sexappeal van de mannen, vrouwen en leiders van de Cubaanse revolutie. Als persoonlijke fotograaf van Fidel Castro legde hij de geschiedenis van de revolutie vast in duizenden beelden.

Foto met wereldfaam 
Korda maakte het iconische portret van de Argentijnse rebellenleider Che Guevara, Heroic Guerrilla, op 5 maart 1960. De roem kwam pas zeven jaar later. Na de terechtstelling van Che Guevara in 1967 door het Boliviaanse leger werd het bewuste beeld van Che op duizenden posters gereproduceerd. Enkele maanden later, in mei 1968, zagen de studenten Che als hun revolutionaire voorganger. Zijn portret was overal te vinden: op vlaggen, T-shirts en kaftpapier. De mythe was geboren. Die ene foto maakte Korda in een klap wereldberoemd. Daartegenover stond dat hij voor de rest van zijn carrière geassocieerd zou worden met de revolutie in Cuba. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour, die ongeveer 150 zwartwit foto’s omvat, wil de fotograaf bevrijden van het “zware gewicht” van één foto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.