De tijd waarin er alleen in het Oude Dorp en (vooral) langs de Amsterdamseweg vrijmarkten waren  op Koningsdag – destijds nog Koninginnedag  – is voorbij. Net als de feesten bij die gelegenheid in Patrimonium. Dat constateerden opnieuw raadsleden, wethouders, bestuursleden van Amstelveen Oranje, die donderdag met burgemeester Tjapko Poppens en een perfect spelend Jazz Orkest per bus diverse andere vrijmarkten bezochten.

Het gezelschap reed met een bus naar diverse andere vrijmarkten, om telkens versteld te staan van de drukte die bezoekers en onder meer aanbieders van spullen met elkaar veroorzaakten. Maar er waren ook stands voor entertainment, muziek spelende kinderen en volwassenen, sjoelbakken en allerlei andere attributen waar men zijn geluk of aangeboren handigheid kon beproeven.

Maarse & Kroon

De feestelijke Koningsdag was de vorige avond om 22.00 uur al officieel geopend door de  burgemeester op het Stadsplein, waar trouwens al voor die tijd allerlei optredens zich manifesteerden. Eigenlijk was het daar de hele avond een vrolijke boel. Maar de vrijmarkten barstten pas de volgende dag los, vaak op ruimschoots van  tevoren ‘gereserveerde’ plekken. Raadsleden, wethouders en een delegatie van Amstelveen Oranje reed in  een oude bus van de allang opgeheven Aalsmeerse firma Maarse & Kroon van ‘baas Jac’  naar het Westwijkplein, Middenwaard (waar men Orion en de Meent bezocht) en het Urbanuspark in Bovenkerk. Overal speelde de Dixieland Trackers Jazz Band, een optreden waarvoor de burgemeester achteraf de muzikanten terecht dankte. Maar er waren méér vrijmarkten in Amstelveen.

Uitstoot

De bus was ‘s morgens vertrokken van het wijkcentrum aan de Kastanjelaan. Daar stond ook koffie en een oranje tompouce voor iedereen klaar,  zoals in alle zorgcentra. Amstelveen Oranje verspreidde er vierduizend. Poppens, welkom geheten door de Bewonerscommissie van het appartementencomplex voor senioren aan het Veenendaalplein, hield er een speech om de dag te openen. Hij wees erop dat alle wethouders er waren. Nou ja, Floor Gordon was er niet, maar die heeft principiële bezwaren tegen het in een oude dieselbus rond te rijden, grapte de burgemeester. Nou ja, zij heeft niet voor niets Duurzaamheid in haar portefeuille en zal als D66-ster wel problemen hebben met de uitstoot door de bus. Hoewel haar collega onderwijswethouder Frank Berkhout er wel was en die is eveneens van D66.

Bussluis

Die bus had overigens geen moeite met de bussluis die voor de Urbanuskerk in Bovenkerk is aangebracht en waar een groot deel van de Bovenkerks stampei om maakt, terwijl andere bewoners de toegenomen rust in het dorp toejuichen. Personenauto’s kunnen er niet meer door naar de Legmeerdijk en de gemeente wil het na onderzoek zo houden.

Ook in Bovenkerk viel een meisje op dat door mechanisch gecommandeerd door haar stokken (ijspegels volgens haar) kon laten vallen. De stellage was door haar vader gemaakt, maar raadsleden van diverse fracties wilden wel eens – tegen betaling – proberen hoeveel van  de vallende stokjes zij in staat waren op te vangen. Zo te zien bleken dat er niet zoveel….Toen de bus het gezelschap gebracht had naar de plaats waar het die morgen allemaal was begonnen, waagden velen zich toch nog even in het Oude Dorp. Als vanouds kon men daar toch over de hoofden lopen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.