Hij is van plan zelf vrijwilliger te worden voor het rijden van de wijkmobiel ‘Uit en Thuis’ vertelde wethouder Rob Ellermeijer maandag. Voor bewoners van Waardhuizen en Middenhoven wordt een proef genomen met vervoer van deur tot deur voor slecht ter been zijnde mensen, die in de wijk (of net er buiten) naar een arts, het ziekenhuis of een bushalte moeten of gewoon boodschappen willen doen. Ellermeijer opende de dienst officieel door de eerste ‘klant’, Doortje van der Haas, van De Meent aan Orion huiswaarts te rijden.

Hij had wel enige instructie nodig, waarvoor een medewerker van leverancier Waayenberg in o.a. Duivendrecht aanwezig was. De wethouder zei dat het fijnmazige openbaar vervoer op deze wijze wordt gediend. En Elena Nabatova van welzijnsorganisatie Participe Amstelland wees er nog maar eens op dat met Kostverloren naar het Oude Dorp minstens een uur kwijt is, via talloze overstappen op bussen.

 Moeder Sandra

Eigenlijk is CDA-raadslid Sandra van Engelen, die ook al eens aan de wieg stond van de Lief-en-Leed-straten, de moeder ook van dit project. Zij diende er een motie voor in, die door de gemeenteraad werd aangenomen en door de wethouder omarmd. De gemeente zorgde vervolgens voor de financiering. Een wijkmobiel is een kleine elektrische auto. Een Canta die niet harder mag dan 45 kilometer en waarvoor men geen rijbewijs nodig heeft. Er is overigens, naast de chauffeur, maar plaats voor één passagier. “Maar als het goed gaat hopen we een groter model te kopen, zodat ook stellen er in me kunnen”, vertelde Tom Botter van bewonersorganisatie WaMi, in de desbetreffende wijken.

Regiotaxi

De ‘taxi’ kan telefonisch worden besteld via 06 43223719, of per mail: wijkmobiel@participe.nu en rijdt van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De proef duurt zes maanden, maar een dergelijke dienst in Amsterdam bestrijkt al drie wijken. De gemeente denkt dat uitbreiding er dus wel in zit. Van Engelen kreeg bloemen van de wethouder en er werd een speciale taart aangesneden. Er rijdt weliswaar een Regiotaxi, zei Ellermeijer, maar die is dikwijls niet op tijd omdat hij op de heen- een terugweg vaak ook andere mensen moet oppikken.

Coördinator

Het wijkmobiel heeft nu nog een betaalde coördinator, maar het is volgens Botter de bedoeling ook die in de nabije toekomst door een vrijwilliger te laten vervangen. Ook alle chauffeurs zijn vrijwilligers. “De Uit & thuis WaMi is een belangrijke vorm van aanvullend vervoer in wijken waar veel senioren wonen en de afstand tot OV-haltes groot is. Wij gaat proberen in de gaten te duiken, met vervoer op maat”, zei wethouder Rob Ellermeijer. De officiële ingebruikname vond plaats bij buurtcentrum De Meent. Ellermeijer: “Deze vorm van aanvullend OV is vooral bedoeld voor mensen die minder goed ter been zijn en voor wie het openbaar vervoer geen goede oplossing biedt”. In de eerste wijk die van een wijkmobiel gebruik maakt, is het een WaMi aangelegenheid. De wethouder dankte een legertje van vrijwilligers die erbij waren betrokken. Hin zette ook Sandra van Engelen in het zonnetje.

 De kosten bedragen voor degene die er gebruik van maakt € 1 per rit. Bij een positieve evaluatie van de proef kan de dienst worden uitgerold in Amstelveen. Met dit vervoer kan worden gereisd binnen de wijken Waardhuizen en Middenhoven en naar enkele sociaal maatschappelijke en medische voorzieningen in de aangrenzende wijken. Meer informatie is te vinden via de website van Participe.

Wijkbus

Een andere vorm ter bevordering van de fijnmazigheid is een wijkbus in de wijk Kostverloren. Naar verwachting gaat die in april volgend jaar rijden naar Ziekenhuis Amstelland en sluit aan op haltes van hoogfrequent openbaar vervoer zoals R-Net buslijn 300, 356 en twee haltes van de Amsteltram, beloofde de wethouder. Vrijwilligers voor de wijkbus hebben zich al aangemeld, maar er zijn er nog meer nodig, om zelf te rijden of zitting te nemen in het bestuur (aanmelden kan via wijkbus@amstelveen.nl).

 Daarnaast start deze maand een pilot met ‘Vervoer op Maat’ voor avonden en zondagen, wanneer er geen regulier OV is. Het betreft vervoer dat besteld kan worden van busstation Amstelveen naar een halte van buslijn 174 in het Oude Dorp, Patrimonium en de Rembrandtweg, vice versa. Een rit kan besteld worden per telefoon of per app en kost € 1,65 per persoon. Meer informatie is te vinden via de website van Connexxion.

Op de foto vlnr: raadslid Sandra van Engelen, Doortje van der Haas en wethouder Rob Ellermeijer

Video eerste rit door wethouder Elleremeijer

1 COMMENT

  1. Vrijwilligers hier en vrijwilligers daar! Meestijds 65 plussers! ( afgezien van sport) Ik zou wel eens willen weten hoeveel “ internationals” vrijwilligerswerk doen in wat voor vorm dan ook in de Nederlandse maatschappij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.