Het in Amstelveen gevestigde Chiba Alarm krijgt bijval van de ChristenUnie in het Europarlement. Europarlementariër Peter van Dalen van de CU wil, evenals China Alarm, een vuist maken tegen de Chinese orgaanroof. Onder meer worden politieke en religieuze gevangenen om commerciële redenen van hun organen beroofd.

Van Dalen heeft in de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement de kwestie van Chinese orgaanroof op de agenda weten te krijgen. De Europese Unie moet die volgens hem ten strengste veroordelen en er meer bekendheid aan geven.

Conferentie

In Nederland toonde het kabinet zich uiterst terughoudend daarin. Maar Van Dalen verwees naar conferentie over dit onderwerp, in onlangs is gehouden. Het gaat volgens hem om twee aspecten van de orgaanroof. “Eerst en vooral is de gedwongen en vaak dodelijke verwijdering van organen een flagrante aanval op de mensenrechten, ongeacht wie het slachtoffer is. Daarnaast zijn de slachtoffers van deze afschuwelijke praktijk vaak gevangenen die al zwaar mishandeld worden, gezien het feit dat ze gevangen zitten op grond van godsdienst of politieke overtuiging,” zegt hij.

Beschuldigingen

In de mensenrechtencommissie zal een gedachtewisseling plaatsvinden over de beschuldigingen van orgaanroof in China en mensenrechten aanverwanteschendingen. Daar soreekt onder anderen Sir Geoffrey Nice, mensenrechtenadvocaat en voorzitter van het China Tribunaal, dat onderzoek deed naar de orgaanroof in China en daarover in 2020 een uitspraak deed. Andere sprekers waren professor Martin Elliot, hoogleraar cardiothoracale chirurgie en lid van het China Tribunaal, en afdelingshoofd Dominic Porter, van ASIAPAC.4 – China, Hong Kong, Macau, Taiwan en Mongolië. De zitting van de mensenrechten is maandag online te volgen op de website van het Europees Parlement.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.